Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Zapri
Tifol 0,4 mg, 30 filmsko obloženih tablet
Izdelek je zdravilo.
Blagovna znamka: KRKA

Tifol 0,4 mg, 30 filmsko obloženih tablet

Redna cena
7,85 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Popusti se ne seštevajo. Cena ne vključuje stroškov dostave.
Načini plačila Dostava

Podrobno o izdelku

folna kislina

Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta.

 • Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati.
 • Posvetujte se s farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.
 • Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. Glejte poglavje 4.
 • Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj vsebuje navodilo

 1. Kaj je zdravilo Tifol in za kaj ga uporabljamo
 2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Tifol
 3. Kako jemati zdravilo Tifol
 4. Možni neželeni učinki
 5. Shranjevanje zdravila Tifol
 6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

1. Kaj je zdravilo Tifol in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Tifol vsebuje folno kislino, ki spada med vitamine skupine B. Naše telo folne kisline ne more izdelati samo, zato jo mora dobiti s hrano.
Folna kislina je nujno potrebna za izdelavo in presnovo neobhodnih snovi v telesu, kot so npr. nukleinske kisline in aminokisline. Pomembna je tudi za tvorbo in obnovo krvnih telesc ter njihovo pravilno delovanje; pomanjkanje lahko povzroči vrsto slabokrvnosti (megaloblastno anemijo). V nosečnosti se potreba po folni kislini poveča zaradi nastanka in razvoja zarodka ter hitre rasti ploda. Z običajno prehrano povečanih potreb ne zadovoljite, zato morate folno kislino dodajati.
Pomanjkanje folne kisline v zgodnji nosečnosti lahko povzroči napake pri zapiranju nevralne cevi. Iz nevralne cevi se v prvih tednih po oploditvi razvije otrokovo živčevje. Nevralna cev se zapira med 24. in 27. dnem nosečnosti, zato je smiselno preventivno jemanje folne kisline pred zanositvijo, najkasneje pa od zanositve do konca 3. meseca nosečnosti. Dokazano je, da folna kislina zmanjša tveganje za nastanek razvojnih nepravilnosti možganov in hrbtenjače zarodka. Pomembno je, da dobite dovolj folne kisline na začetku nosečnosti.

Zdravilo Tifol je namenjeno:
- za preprečevanje pomanjkanja folne kisline pri ženskah, ki načrtujejo zanositev, in nosečnicah, z namenom preprečevanja napak pri zapiranju nevralne cevi novorojenčka.

2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Tifol

Ne jemljite zdravila Tifol:

 • če ste alergični na folno kislino ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
 • če imate slabokrvnost, ki je posledica pomanjkanja vitamina B12 (megaloblastna anemija npr. pri vegetarijancih in starejših ljudeh). Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom jemanja zdravila Tifol se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 • Če se pojavi preobčutljivostna reakcija, morate prenehati jemati zdravilo.
 • Če imate nepojasnjeno slabokrvnost, se pred zdravljenjem z zdravilom Tifol posvetujte s svojim zdravnikom. Pri nekaterih vrstah slabokrvnosti folne kisline ne smete jemati. Zdravljenje nepojasnjene megaloblastne anemije s folno kislino brez dodajanja vitamina B12 postopoma normalizira krvno sliko, ne izboljša pa motenj živčevja.
 • Zdravilo Tifol je primerno tudi za bolnice s sladkorno boleznijo, ker ne vsebuje sladkorja.

Otroci in mladostniki
Zdravilo ni namenjeno otrokom.

Druga zdravila in zdravilo Tifol
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Obvestite svojega zdravnika, če jemljete ali ste pred kratkim jemali katerokoli izmed spodaj navedenih zdravil:

 • Zdravila za zdravljenje epilepsije (npr. fenitoin, primidon), saj lahko sočasno jemanje folne kisline zmanjša učinek teh zdravil in bo morda potrebna prilagoditev njihovega odmerka.
 • Tablete za preprečevanje zanositve, zdravila proti tuberkulozi, zdravila za zdravljenje bakterijskih okužb iz skupine sulfonamidov, zdravila za zdravljenje malarije ali toksoplazmoze (npr. pirimetamin), zdravila za zdravljenje rakavih obolenj (metotreksat, aminopterin) ter zaviralci imunskega odziva, ki se uporabljajo za zdravljenje revmatičnih obolenj ali črevesnih vnetij (sulfasalazin), zmanjšujejo koncentracijo folne kisline v krvi.
 • Fluorouracil (zdravilo proti raku), saj lahko sočasno jemanje fluorouracila z visokimi odmerki folne kisline poveča verjetnost, da se bodo pojavili resni stranski učinki.

Zdravilo Tifol skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Med jemanjem zdravila vam ni treba spreminjati prehrane, ki ste je vajeni. Ob uporabi zdravila Tifol ne priporočamo uživanja alkohola, saj zmanjšuje koncentracijo folne kisline v krvi.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.
Zdravilo Tifol je namenjeno nosečnicam. Folna kislina ne povzroča okvar ploda. Med dojenjem folna kislina prehaja v mleko in zadošča dojenčkovim dnevnim potrebam po tem vitaminu.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Zdravilo Tifol nima ali ima zanemarljiv vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Zdravilo Tifol vsebuje laktozo in kinolinsko rumeno (E104)
Če vam je zdravnik povedal, da ne prenašate nekaterih sladkorjev, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.
Azo barvilo (E104) lahko povzroči alergijske reakcije. Lahko ima neželen vpliv na aktivnost in pozornost pri otrocih.

3. Kako jemati zdravilo Tifol
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 • Priporočeni odmerek za ženske, ki načrtujete zanositev, je 1 tableta na dan po obroku. Tablete začnite jemati 3 mesece pred načrtovano zanositvijo in jih jemljite vsaj do konca 3. meseca nosečnosti.
 • Priporočeni odmerek za ženske, ki ste jemale tablete za preprečevanje zanositve in načrtujete zanositev, je 1 do 2 tableti na dan po obroku. Tablete začnite jemati 3 mesece pred načrtovano zanositvijo in jih jemljite vsaj do konca 3. meseca nosečnosti.
 • Priporočeni odmerek za nosečnice je 1 tableta na dan po obroku. Tablete začnite jemati čim prej po zanositvi in jih jemljite vsaj do konca 3. meseca nosečnosti.

Zaradi slabe absorpcije folne kisline nosečnice s hrano ne dobite dovolj folne kisline. Zato priporočamo, da zdravilo Tifol jemljete vso nosečnost, razen če že jemljete multivitaminske dodatke, ki v dnevnem odmerku vsebujejo 0,4 mg folne kisline.

Zdravilo Tifol vzemite s kozarcem vode.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Tifol, kot bi smeli
Če ste vzeli večji odmerek zdravila Tifol, kot bi smeli, se takoj posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Zelo veliki odmerki folne kisline (15 mg/dan) lahko povzročijo prebavne motnje (slabost, napenjanje v želodcu, vetrove, grenak okus v ustih).

Če ste pozabili vzeti zdravilo Tifol
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnjo tableto.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

4. Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Redki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 1.000 bolnikov):
- alergijska reakcija, ki se lahko kaže kot kožni izpuščaj, rdečina kože, slabost in oteženo dihanje zaradi krča dihalnih mišic.

Neznana pogostnost (pogostnosti ni mogoče oceniti iz razpoložljivih podatkov):
- huda alergijska reakcija (anafilaktična reakcija), ki se lahko med drugim kaže kot otekanje obraza, ustnic in vek, pospešen srčni utrip, vrtoglavica, bruhanje ter težave z dihanjem.

Če opazite alergijsko reakcijo, nehajte jemati zdravilo in se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom. V primeru hude alergijske reakcije poiščite nujno zdravniško pomoč.

Zelo redki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 10.000 bolnikov):
- zmanjšana raven vitamina B12 v serumu se lahko pojavi pri dolgotrajnem jemanju folne kisline.

Poročanje o neželenih učinkih
Če opazite katerega koli izmed neželenih učinkov, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na:

Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke
Sektor za farmakovigilanco
Nacionalni center za farmakovigilanco
Slovenčeva ulica 22
SI-1000 Ljubljana
Tel: +386 (0)8 2000 500
Faks: +386 (0)8 2000 510
e-pošta: h-farmakovigilanca@jazmp.si
spletna stran: www.jazmp.si

S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

5. Shranjevanje zdravila Tifol

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca.

Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.
Shranjujte v originalni ovojnini za zagotovitev zaščite pred svetlobo in vlago.

Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne uporabljate več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

Kaj vsebuje zdravilo Tifol

 • Učinkovina je folna kislina. Ena filmsko obložena tableta vsebuje 0,4 mg folne kisline.
 • Druge sestavine zdravila so uprašena celuloza (E460), laktoza monohidrat, koruzni škrob, mikrokristalna celuloza (E460), brezvodni koloidni silicijev dioksid in magnezijev stearat (E470b) v jedru tablete ter hipromeloza (E464), smukec (E553b), kinolinsko rumeno (E104), propilenglikol (E1520) in titanov dioksid (E171) v filmski oblogi. Glejte poglavje 2 "Zdravilo Tifol vsebuje laktozo in kinolinsko rumeno (E104)."

Izgled zdravila Tifol in vsebina pakiranja
Filmsko obložene tablete so rumene barve, okrogle, rahlo izbočene.

Na voljo so škatle s 30 in 60 filmsko obloženimi tabletami v pretisnih omotih. V enem pretisnem omotu je 15 filmsko obloženih tablet.

Način in režim predpisovanja in izdaje zdravila Tifol
Izdaja zdravila je brez recepta v lekarnah.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom in izdelovalec
KRKA, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto, Šmarješka cesta 6, 8501 Novo mesto, Slovenija

Navodilo je bilo nazadnje revidirano dne 4. 7. 2018

Zdravilo Tifol vsebuje folno kislino, ki spada med vitamine skupine B. Zdravilo Tifol je namenjeno za preprečevanje pomanjkanja folne kisline pri ženskah, ki načrtujejo zanositev, in nosečnicah, z namenom preprečevanje napak pri zapiranju nevralne cevi novorojenčka.

Navodila za uporabo
Sestavine
Opozorila

Pred uporabo zdravila preberite navodilo za uporabo zdravila v točki 2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Mnenja uporabnikov
Komentarji
Objavljeno {{formatDate(item.created_at)}} {{item.uporabnik_ime}}

{{item.komentar}}

Trenutno ni nobenega komentarja.

Komentirajo in ocenjujejo lahko samo prijavljeni uporabniki.

Ocene
Število mnenj uporabnikov: {{total}}
{{item_ratings['val' + i]}}

Naši farmacevti svetujejo

Prehranska dopolnila in odpornost
Članki in nasveti
Prehranska dopolnila in odpornost

Ena izmed najpomembnejših nalog imunskega sistema je varovanje našega telesa pred vdorom patogenih tujkov, kot so bakterije, virusi in glivice, kot tudi njihovo odstranjevanje, ko do okužbe pride.

Meritve in svetovanje
Koledar
Meritve in svetovanje

V enotah Lekarne Ljubljana izvajamo številne meritve s svetovanjem, prav tako nas lahko obiščete v času promocij posameznih blagovnih znamk. Organiziramo tudi brezplačna predavanja za imetnike Kartice zvestobe.

Vprašajte farmacevta

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Oglejte si tudi
Futuro Bandaža za gleženj - S, 1 kos
Futuro Bandaža za gleženj - S, 1 kos
19,35 €
18,38 €
Filtral bralna očala F45.122.03 (+2,0), modra
Filtral bralna očala F45.122.03 (+2,0), modra
10,25 €
9,74 €
Eucerin pH5, olje za prhanje, 400 ml
Eucerin pH5, olje za prhanje, 400 ml
15,00 €
14,25 €
Soria Natural Artičoka XXI kapljice, 50 ml
Soria Natural Artičoka XXI kapljice, 50 ml
11,96 €
10,76 €

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

 • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
 • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana, ki so v uporabi od 23. 5. 2018 in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Kartica zvestobe Lekarne Ljubljana

Ne spreglejte aktualnega kataloga ugodnosti ZDRAVO.

Preverite jabolka zvestobe.

10% popusta na vse izdelke Corega

Imetniki Kartice Zvestobe izkoristite 10 % popusta na vse izdelke Corega. Akcija velja do 31. 10. 2019.

10% popusta na vse izdelke Corega
Odprite srce in podprite Hišo Ljubhospica.

S poslanim SMS-om boste prispevali 5 € za Hišo Ljubhospica. Več na www.ljubhospic.si/sms

LJUBHOSPIC5 NA 1919

Priporočamo
34,31 €
32,59 €
Zapri

Copyright © 2018 Lekarna Ljubljana. Vse pravice pridržane.