Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Farmacevt odgovarja

Sladkorna bolezen

 

Sem sladkorni bolnik in zadnje čase veliko berem in poslušam o prehrani pri sladkorni bolezni. Zanima me ali so ogljikovi hidrati res tako škodljivi za diabetike in koliko jih lahko uživam? Ali jih je smiselno uživati s hrano, ki ima več proteinov in na takšen način zmanjšati vnos maščob in ogljikovih hidratov?



ODGOVARJA: Milan Balaban, mag. farm.

Prehrana mora biti pestra in z njo moramo zagotoviti vnos vseh makrohranil, to je ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Maščobe so pomemben vir energije in ključna sestavina celičnih membran, omogočajo boljšo absorpcijo v vodi netopnih vitaminov, iz njih nastajajo različne telesu lastne snovi, na primer hormoni. Predvsem je pomembno, da vnašamo pravi tip maščob. Svetuje se hrana, ki je bogata z mono-nenasičenimi maščobami, vnos hrane, ki vsebuje nasičene maščobe in trans maščobe pa je potrebno omejiti na največ 8-10 % dnevnega vnosa energije. Maščobe skupaj lahko predstavljajo 20-30 % dnevnega vnosa energije.

Beljakovine so pomemben gradnik celic in mišičnega tkiva ter med drugim omogočajo normalno delovanje imunskega sistema. Naj bi predstavljale med 15 in 20 % dnevnega vnosa energije. Prehrana bogata z beljakovinami lahko prispeva k daljšem občutku sitosti in s tem k manjšem vnosu hrane in boljšem nadzoru nad glukozo v krvi. Zdravi ljudje, kot tudi sladkorni bolniki naj bi dnevno zaužili 1 - 1,5 grama beljakovin na kilogram telesne teže. Vir beljakovin naj bo hrana z nizko vsebnostjo maščob.

Ogljikovi hidrati so glavni vir energije za naše telo, zato jih morajo zdravi ljudje, kot tudi sladkorni bolniki, zaužiti v ustreznih količinah. Predstavljajo naj 45-65 % dnevnega vnosa energije. Tudi pri ogljikovih hidratih je pomembno predvsem kateri tip uživamo. Študije kažejo, da ima hrana z nizkim glikemičnim indeksom (GI) večji vpliv na urejenost glukoze v krvi, kot količina zaužitih ogljikovih hidratov, v okviru priporočenega energetskega vnosa.

Ogljikove hidrate delimo na preproste in kompleksne. Za preproste ogljikove hidrate, ki imajo visok GI, je značilno, se hitro absorbirajo v prebavilih in posledično hitro dvignejo nivo glukoze v krvi. Kompleksni ogljikovih hidrati, ki imajo nizek GI, v telo prehajajo postopoma, zato nivo glukoze v krvi narašča počasi, kar našemu telesu omogoča, da lažje odreagira s sproščanjem insulina.

Žitni izdelki iz polnozrnate moke npr. rženi, ovseni in ajdov kruh, imajo nizek GI, izdelki z rafiniranim sladkorjem pa imajo visok GI, zato je pomembno, da sladkane pijače in izdelke z visoko vsebnostjo sladkorja uživamo v čim manjši količini. Takšna živila niso prepovedana sladkornim bolnikom, vendar se svetuje njihovo uživanje le občasno, ne vsak dan, v zmernih količinah. Preprosti ogljikovi hidrati so primerni pri preprečevanju in lajšanju hipoglikemije, saj za razliko od kompleksnih ogljikovih hidratov hitro dvignejo nivo glukoze v krvi. Izdelki za ta namen so na voljo v lekarnah.

Za vzdrževanje ustrezne telesne teže in vrednosti glukoze v krvi so pomembne zdrave prehranske navade. Če uživamo hrano redno in v manjših obrokih, npr. 4-5 krat na dan, bo občutek lahkote manjši in bomo zaužili manj hrane pri naslednjem obroku. Ob vseh večjih obrokih se svetuje uživanje zelenjave, saj vlaknine upočasnijo hitrost prehoda ogljikovih hidratov v kri in tako zmanjšajo nihanje vrednosti glukoze v krvi. Svetuje se redno uživanje sadja, vendar je zaradi visoke vsebnosti fruktoze to smiselno omejiti. Poleg prehrane pa sta za vzdrževanje vrednosti glukoze v krvi pomembna redna telesna dejavnost in redna ter pravilna uporaba predpisanih zdravil.

Lep pozdrav,

Milan Balaban, mag. farm.

Naši farmacevti svetujejo

Težave s prhljajem
Članki in nasveti

Težave s prhljajem

Prhljaj je ena od najpogostejših težav s kožo, vzrokov za njegov nastanek pa je lahko več. Kaže se s prekomernim luščenjem kože na poraščenih območjih glave. Najpogosteje na lasišču, lahko pa se pojavi tudi na bradi, v obrveh ali na drugih poraščenih območjih.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Jamieson izbrani izdelki -15 %

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 15 % popusta na izbrane izdelke Jamieson. Akcija velja do 30. 4. 2024 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. 

Jamieson izbrani izdelki -15 %
Priporočamo
Redna cena: 20,60
Akcijska cena s Kartico zvestobe: 16,48

Zanimive in povezane vsebine

COVID-19 in zdravljenje hipertenzije
Članki in nasveti

COVID-19 in zdravljenje hipertenzije

Srčno-žilni bolniki — bolniki s povišanim krvnim tlakom, srčnim popuščanjem, koronarno ali drugo aterosklerotično žilno boleznijo ter sladkorno boleznijo — sodijo med bolnike, pri katerih imajo lahko virusna obolenja, tudi COVID-19, slabši potek. Mnogi od teh bolnikov prejemajo zdravila, ki vplivajo na reninangiotenzinski sistem, tj. zaviralce konvertaze angiotenzina (ACE) ali zaviralce angiotenzinskih receptorjev (ARB). V strokovni in laični javnosti so se zato začela pojavljati vprašanja o možni interakciji med COVID-19 ter zaviralci ACE oziroma ARB. Objavljamo skupno stališče Združenja kardiologov Slovenije in Združenja za arterijsko hipertenzijo pri Slovenskem zdravniškem društvu.

Glikiran hemoglobin
Članki in nasveti

Glikiran hemoglobin

Sladkorno bolezen ima približno osem odstotkov slovenskega prebivalstva, še enkrat toliko pa jih ima moteno toleranco na glukozo, ki je predbolezensko stanje. S pravočasnim prepoznavanjem bolezni in pravilnim ukrepanjem lahko ohranimo zdravje in predvsem kakovost življenja.

Sladkorna bolezen in njena samokontrola
Članki in nasveti

Sladkorna bolezen in njena samokontrola

Sladkorna bolezen je, poleg hipertenzije in povišanih vrednosti maščob in holesterola v krvi, najpogostejša kronična nenalezljiva bolezen. Gre za stanje povišane ravni glukoze v krvi. Tako kot pri drugih kroničnih boleznih predstavljajo največjo težavo neurejena in neodkrita stanja povišane vrednosti glukoze v krvi.

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri