Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Novice

Na 4. Festivalu zdravja zanimivo in poučno za vse generacije

 

Tretja junijska sobota je bila namenjena zdravju in zdravemu načinu življenja. Na Gospodarskem razstavišču je potekal že četrti Festival zdravja, ki ga je organizirala Lekarna Ljubljana. Številne brezplačne meritve, nasveti strokovnjakov, pestra ponudba izdelkov ter poučen program za odrasle in otroke so navdušili številne obiskovalce festivala.

Brezplačne preventivne meritve in nasveti strokovnjakov

Namen Festivala zdravja je ozaveščanje o pomembnosti preventivnih aktivnosti za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. V Lekarni Ljubljana želijo namreč posameznikom pomagati, da prepoznajo morebitne neustrezne navade in jim predstaviti aktivnosti za spremembo življenjskega sloga, s čimer bodo izboljšali svoje zdravje in počutje ter povečali kakovost življenja. Obiskovalci festivala so tako lahko preverili svoje zdravstveno stanje z brezplačnimi preventivnimi meritvami glukoze v krvi, holesterola, krvnega tlaka, EKG, saturacije, venskega pretoka, CO v izdihanem zraku, pljučne funkcije in kostno gostoto ter se odločili za pregled kože s svetovanjem o pravilni negi.

Poleg brezplačnih meritev so obiskovalci lahko obnovili svoje znanje o temeljnih postopkih oživljanja in preizkusili uporabo defibrilatorja. Magistri farmacije so nudili nasvete o pravilni in varni uporabi zdravil, svetovali o preventivi in zdravem življenjskem slogu ob diabetesu, povišanem holesterolu, visokem krvnem tlaku, čezmerni telesni teži, osteoporozi, venskem popuščanju in težavah s prostato. Obiskovalci so izvedeli, kaj storiti ob težavah s kožo, kako kožo poleti pravilno zaščititi in kako negovati občutljivo kožo dojenčka. Lekarna Ljubljana je predstavila tudi zelo uspešen program Opustimo kajenje in hospic paliativno oskrbo v Hiši Ljubhospica. Na več kot šestdesetih stojnicah so izdelke in aktivnosti za ohranitev zdravja predstavili partnerji Lekarne Ljubljana.

Letošnji Festival zdravja v veliki meri namenjen družinam

Na letošnjem Festivalu zdravja je bilo veliko aktivnosti namenjenih družinam. Starši so na delavnici masaže za dojenčke in otroke izvedeli vse o pravilni masaži in njenih pozitivnih učinkih, osebna trenerka za ženske pa je mamice vseh generacij naučila, kako pravilno in varno poskrbeti za svoje telo. Na festivalu je Lekarna Ljubljana predstavila novo podobo linije izdelkov za dojenčke in otroke ter novo maskoto – zmajčka Malčka. Otroke je spremljal na delavnicah, kjer so spoznavali zdravilna zelišča – jih vonjali, okušali in spoznavali njihove zdravilne učinke, delovanje človeškega telesa, si izdelali negovalno kremo ali solno kopel za noge z zelišči. Otroci so se lahko razgibali pri različnih športnih aktivnostih, se naučili nekaj novih iger, ki so jih v mladosti igrali babice in dedki ter se na mini kmetiji udeležili zabavnih kmečkih iger.

»Na Festivalu zdravja smo letos poleg delavnic za otroke, ki so povezane z lekarništvom, prvič obudili tudi stare otroške igre. Stare igre vsebujejo štiri elemente: ples, pesem, pravljico in izštevanko in vsi štirje elementi imajo eno skupno lastnost - podcenjujemo jih. Otroci z njimi krepijo koordinacijo, ročne spretnosti, upoštevanje pravil, soočiti se morajo tudi s porazom. Stare igre niso koristne le za otroke temveč tudi za odrasle, njihov učinek pa začudeni opazimo, ko se začnemo igrati. Z lekarniškimi delavnicami in starimi igrami smo tako zajeli različne zaznavne tipe otrok: avditivne, vizualne in kinestetične«, je povedala Neža Benedik, mag. farm., ki že tradicionalno skrbi za poučne delavnice za otroke na Festivalu zdravja.

Na svoj račun so prišli tudi navijači Robija Kranjca, saj so se z njim pomerili v skoku v daljino. Otroci so se preizkusili tudi na plezalni steni, pri igranju golfa in s članicami Rokometnega kluba Krim igrali rokomet.

Pet defibrilatorjev za reševanje človeških življenj

»To je praznik vseh prijateljev Lekarne Ljubljana, praznik vseh, ki vsakodnevno prihajate v naše enote, kjer se sodelavci trudijo za visoko strokovno, celovito in prijazno storitev. Ta festival ni nič drugega kot zunanja manifestacija našega poslanstva, znanja in vrednot«, je v pozdravnem nagovoru izpostavil direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej. Obiskovalce je pozdravil tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Meni, da Lekarna Ljubljana, kljub neprestanim spremembam in dogajanju na področju lekarniške dejavnosti, uspešno nadaljuje svoje delo in sledi visoko zastavljenim strokovnim standardom. »Drugače tudi ne more biti, saj imajo v Lekarni Ljubljana pod vodstvom dr. Marjana Sedeja najboljše sodelavce, ki so po strokovnosti, znanju in odnosu lahko zgled vsem«, je še dodal g. Janković.

Dogodek je imel tudi dobrodelno noto, saj je Lekarna Ljubljana podarila pet AED defibrilatorjev: štiri Ljubljanskemu potniškemu prometu in enega Mestni knjižnici Ljubljana. Direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat se je Lekarni Ljubljana zahvalil: »Ljubljanski potniški promet je prejel že 13. defibrilator. Hvala vam. Tradicija, ki postaja iz leta v leto bolj zavezujoča, nam je zelo pomembna. Kajti vsak defibrilator lahko pomeni rešeno življenje. Lansko leto smo defibrilatorje namestili na vse zaprte Kavalirje, do leta 2020 pa bomo z njimi opremili vse avtobuse. Predstavljamo ožilje mesta zato je toliko pomembneje, da skupaj z Lekarno Ljubljana iščemo sinergije in jih skupaj uresničujemo«.

»Počaščeni in veseli smo, da je Mestna knjižnica Ljubljana med prejemniki AED defibrilatorja. Gre za napravo, ki bi morala biti res vedno in povsod pri roki. Darovani defibrilator bomo namestili v našo največjo enoto, Knjižnico Otona Župančiča, ki jo dnevno obišče okoli 1.000 obiskovalcev in z njim bomo lahko pomagali ob nenadnih zastojih srca obiskovalcev pa tudi zaposlenih. Zahvaljujem se Lekarni Ljubljana za to lepo gesto in dobro sodelovanje, ki je tudi značilno za člane velike mestne družine«, je ob prejeti donaciji povedala direktorica Mestne knjižnice Ljubljana mag. Jelka Gazvoda. Z živahnimi ritmi so festivalsko dogajanje popestrile tudi pevke Pevskega zbora Lekarne Ljubljana in Alenka Godec z zimzelenimi melodijami.

Oglejte si video predstavitev Festivala zdravja 2017.

Naši farmacevti svetujejo

Prebavne težave in nasveti, kako jih lajšati – napihnjenost, zaprtje, diareja
Članki in nasveti

Prebavne težave in nasveti, kako jih lajšati – napihnjenost, zaprtje, diareja

Različne prebavne težave, kot so spahovanje, napihnjenost, bolečina v trebuhu in napenjanje, pacienti navadno pripišejo plinom v črevesju.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Ars Pharmae izbrana prehran. dopolnila -15 %

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 15 % popusta na izbrana prehranska dopolnila Ars Pharmae. Akcija velja od 1. 3. do 31. 3. 2024 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Ars Pharmae izbrana prehran. dopolnila -15 %
Priporočamo
Redna cena: 14,99

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri