Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Novice

Novinarska konferenca posvečena odprtju Hiše Ljubhospica

 

Na današnji novinarski konferenci, posvečeni odprtju Hiše Ljubhospica je dr. Marjan Sedej, direktor Ljubhospica, podrobneje spregovoril o poslanstvu in viziji Hiše Ljubhospica, ki bo sicer svoja vrata uradno odprla na valentinovo, v nedeljo, 14. 2. 2016, ob 15. uri, častni gost dogodka pa bo župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Z odprtjem Hiše Ljubhospica bo Slovenija dobila še kako potrebno hišo hospica, ki bo hudo bolnim brezplačno nudila 24-urno celostno hospic paliativno oskrbo.

Hiša Ljubhospica je namenjena bolnikom z napredovano neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja, pri katerih se je zdravljenje zaključilo, potrebno pa je skrbno lajšanje simptomov bolezni. Poslanstvo bodo v Hiši Ljubhospica med drugim uresničevali s celostnim interdisciplinarnim pristopom, ki lajša človekovo trpljenje, ter z zagotavljanjem pogojev za razvoj hospic paliativne oskrbe s posluhom do njenih uporabnikov.

Peter Jenko, ki bo v Ljubhospicu skrbel za odnose z javnostmi, je uvodoma povedal: »Ni zdravila, ki bi pozdravilo smrt. Smrt je del življenja, ki mu nihče ne more ubežati. In zlasti takrat se pričnemo zavedati, da je človek človeku najboljše zdravilo. Slovo je začetek ustvarjanja spominov, ki jih hranimo v svojih srcih. Lahko rečem, da je naša celostna grafična podoba podoba s srcem. Tako in drugače. Ljubhospic povezujejo ljudje, ki v svojih srcih nosijo to plemenito poslanstvo in lajšajo trenutke tistim, ki zapuščajo ta svet, njihovim svojcem pa stojijo ob strani tudi v času žalovanja. Iz srca sem hvaležen dr. Sedeju, da me je povabil k sodelovanju pri skrbi za odnose z javnostmi. S tem mi je omogočil, da lahko nadaljujem s služenjem poslanstvu hospica - moje zgodbe življenja, ki sem jo začel že pred leti pisati s Hišo hospica in Slovenskim društvom hospic.«

Dr. Marjan Sedej, direktor Ljubhospica, je izpostavil, da bo vsak uporabnik programov dobil najboljše možnosti za dvig kakovosti življenja in dostojanstva: »V začetku junija lansko leto smo na novinarski konferenci predstavili družbeno odgovoren projekt, s katerim želi Lekarna Ljubljana zagotoviti pogoje za nadaljevanje izvajanja celostne hospic paliativne oskrbe. Zavod Ljubhospic smo ustanovili 25. avgusta 2015, v okviru katerega želimo prepletati pobude gospodarske sfere, civilne družbe in lokalne skupnosti, vse s ciljem doseganja višje stopnje blagostanja neozdravljivih bolnikov. Ustvarili bomo pogoje za implementacijo skupnostnega interdisciplinarnega učnega modela hospic paliativne oskrbe z nastanitvami, ki bo služil kot primer dobre prakse za vso Slovenijo.«

»Dokaz, da s projektom mislimo resno, je tudi obseg celotne investicije, ki znaša približno 2,5 milijona evrov«, je pojasnil Sedej in se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri razvoju projekta; tako županu Zoranu Jankoviću, ki je že lani aprila podprl to idejo, svetu Javnega zavoda Lekarne Ljubljana, ki je podprl in soglasno sprejel odločitev, da Lekarna Ljubljana ustanavlja nov zavod, članom mestnega sveta, ki so potrdili ustanovitev tega zavoda, še posebej pa vsem sodelavcem, ki so s svojim delom in pridnostjo omogočili, da je projekt v tem času lahko uspel.

Sedej je povedal, da so že pričeli s sprejemanjem vlog, in glede na zanimanje za Hišo Ljubhospica, naj bi bila ta že v kratkem zapolnjena s posamezniki, ki potrebujejo tovrstno oskrbo. Poslanstvo Hiše Ljubhospica je ljudem zagotavljati polnost bivanja vse do izteka življenja oziroma podporo v procesih žalovanja. »V hiši bomo spremljali posameznike celostno, ne bomo sledili zgolj fizičnim, ampak tudi čustvenim, duhovnim ter socialnim potrebam. Pozornost in pomoč bomo zagotavljali svojcem in prijateljem, tako pred kot po smrti našega uporabnika,« je zaključil.

»Ljubljana z odprtjem Hiše Ljubhospica znova dokazuje, da je socialno, sočutno in solidarno mesto, v katerem posebno pozornost namenjamo najranljivejšim skupinam ljudi. Hiša Ljubhospica bo pod okriljem Lekarne Ljubljana umirajočim in njihovim svojcem nudila kakovostno in varno okolje ter strokovno oskrbo. Iskrene čestitke direktorju Lekarne Ljubljana Marjanu Sedeju in njegovim sodelavcem, ki so se tega projekta lotili izredno predano in strokovno ter z visokimi cilji, za katere sem prepričan, da jih bodo uspešno uresničili v dobro vseh njihovih oskrbovancev«, pred uradno otvoritvijo poudarja župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Na dan uradnega odprtja hiše, 14. februarja 2016, bodo podpisali tudi dogovor o duhovni oskrbi med štirimi največjimi religijami in verskimi skupnostmi v Sloveniji za duhovno oskrbo uporabnikov Hiše Ljubhospica.

Hiša Ljubhospica se bo financirala z donacijami, zato je še toliko večja odgovornost družbe, da tako plemenito gibanje z velikim pomenom za kulturo življenja v naši družbi spoštuje in spodbuja pri izvajanju človekoljubnega poslanstva. Hiša Ljubhospica zato k sodelovanju vabi tudi prostovoljce. Več informacij o možnostih prostovoljstva kot tudi vloga za sprejem v Hišo Ljubhospica so na voljo na spletnem mestu http://ljubhospic.si/.

Naši farmacevti svetujejo

Prebavne težave in nasveti, kako jih lajšati – napihnjenost, zaprtje, diareja
Članki in nasveti

Prebavne težave in nasveti, kako jih lajšati – napihnjenost, zaprtje, diareja

Različne prebavne težave, kot so spahovanje, napihnjenost, bolečina v trebuhu in napenjanje, pacienti navadno pripišejo plinom v črevesju.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Ars Pharmae izbrana prehran. dopolnila -15 %

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 15 % popusta na izbrana prehranska dopolnila Ars Pharmae. Akcija velja od 1. 3. do 31. 3. 2024 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Ars Pharmae izbrana prehran. dopolnila -15 %
Priporočamo
Redna cena: 14,99

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri