Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Blagovna znamka: LEK

Exoderil 10 mg/g, krema, 15 g

Redna cena
8,56 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Popusti se ne seštevajo. Cena ne vključuje stroškov dostave.

Načini plačila Dostava Osebni prevzem

Podrobno o izdelku

naftifinijev klorid

pri glivičnih okužbah stopal, dimelj ali neporaščene kože

Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!
Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. – Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati.
– Posvetujte se s farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.
– Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. Glejte poglavje 4.
– Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 2 tednih zdravljenja, se morate posvetovati z zdravnikom.

Kaj vsebuje navodilo
1. Kaj je zdravilo Exoderil in za kaj ga uporabljamo
2. Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Exoderil
3. Kako uporabljati zdravilo Exoderil
4. Možni neželeni učinki
5. Shranjevanje zdravila Exoderil
6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

1. Kaj je zdravilo Exoderil in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Exoderil vsebuje zdravilno učinkovino naftifin in je namenjeno zunanji uporabi. Uporabljamo ga za zdravljenje glivičnih okužb kože, ki jih povzročajo določene glivice.

Zdravilo Exoderil se uporablja pri odraslih za zdravljenje naslednjih glivičnih okužb kože in kožnih gub, ki se kažejo kot draženje, pordelost in luščenje kože, lahko tudi srbenje, oteklost ali mehurčki:
• glivičnih okužb neporaščene kože na različnih predelih telesa (tinea corporis) in okužb dimelj (tinea cruris), • glivičnih okužb stopal med prsti in na podplatu oziroma atletskega stopala (tinea pedis).

Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 2 tednih zdravljenja, se morate posvetovati z zdravnikom.

2. Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Exoderil

Ne uporabljajte zdravila Exoderil
če ste alergični na naftifin ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Exoderil se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Zdravilo Exoderil je samo za zunanjo uporabo. Pazite, da krema ne pride v stik z očmi in sluznico (npr. nos, usta). Če pride krema v stik z očmi, jih temeljito sperite s tekočo vodo.

Druga zdravila in zdravilo Exoderil
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda začeli uporabljati katero koli drugo zdravilo.

Medsebojno delovanje naftifina z drugimi zdravili ni znano. Kljub temu svetujemo, da ne nanašate drugih zdravil na prizadeti del kože, razen če tako svetuje zdravnik.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden uporabite to zdravilo.

Če se zdravilo uporablja pravilno, ni pričakovati škodljivih vplivov na nosečnost in dojenje. Kljub temu se pred uporabo zdravila posvetujte z zdravnikom, ki bo ocenil, ali so pričakovane koristi zdravljenja večje od morebitnega tveganja.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Vpliv zdravila Exoderil na sposobnost upravljanja vozil in strojev ni znan.

Zdravilo Exoderil vsebuje cetilalkohol in stearilalkohol. Lahko povzročita lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis).
Zdravilo Exoderil vsebuje benzilalkohol. To zdravilo vsebuje 10 mg benzilalkohola v 1 g kreme. Benzilalkohol lahko povzroči alergijske reakcije in blago lokalno draženje.

3. Kako uporabljati zdravilo Exoderil

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Način uporabe
− Zdravilo Exoderil je namenjeno za uporabo na koži (samo za dermalno uporabo).
− Pred nanosom kreme temeljito umijte in posušite prizadeto mesto.
− Dela kože, na katerega ste nanesli kremo, ne smete poviti ali kako drugače prekriti, razen če vam je tako svetoval zdravnik.
- Krema ne sme priti v stik z očmi in sluznicami. Po vsaki uporabi zdravila si temeljito umijte roke.

Da bi čim hitreje pozdravili glivične okužbe in preprečili okužbe drugih delov telesa in drugih ljudi, upoštevajte naslednje:
1. Glivice, ki povzročijo okužbo, se lahko pritrdijo na posteljnino in dele oblačil, ki pridejo v stik s prizadetim mestom. Zato morate posteljnino, perilo in oblačila, ki so bila v stiku s prizadetim mestom, zamenjati vsak dan in jih oprati pri 60 do 95 oC. Pri glivični okužbi stopal redno razkužujte tudi obutev.
2. Suha površina kože je najboljša zaščita pred glivičnimi okužbami. Na mestu okužbe se zato izogibajte nošenju tesno oprijemajočih se in slabo zračnih oblačil (npr. nogavic iz sintetičnih vlaken v tesnih čevljih). Po umivanju dobro osušite prizadeta mesta na koži.
3. Če imate glivično okužbo stopal, ne hodite bosi po stanovanju ali v bazenih (npr. v hotelu). S tem boste preprečili širjenje okužbe na druge ljudi, predvsem pa boste preprečili, da bi se sami ponovno okužili.
4. Dokler se okužba popolnoma ne pozdravi, ne obiskujte savn ali parnih kopeli.

Odmerjanje
Nanesite tanek sloj kreme enkrat na dan na prizadete dele kože in okolico ter jo nežno vtrite.

Uporaba pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let
Varnosti in učinkovitosti naftifina pri otrocih in mladostnikih, mlajših od 18 let, niso proučevali, zato se o uporabi zdravila pri tej starostni skupini posvetujte z zdravnikom.

Uporaba pri bolnikih z okvaro ledvic ali jeter ter pri starejših
Prilagoditev odmerka ni potrebna.

Trajanje zdravljenja
Pri glivičnih okužbah kože (tinea corporis) in v predelu dimelj (tinea cruris): 2 do 4 tedne. Pri glivičnih okužbah stopal med prsti in na podplatu oziroma atletskega stopala (tinea pedis): 4 do 6 tednov

Običajno nastopi izboljšanje v prvih sedmih dneh uporabe zdravila. Tudi če bodo znaki okužbe (kot npr. srbenje, pekoč občutek) po uporabi zdravila hitro izginili, je pomembno, da nadaljujete zdravljenje še dva tedna po tem, ko izginejo vsi bolezenski znaki. S tem boste preprečili ponovitev okužbe.

Če se znaki bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 2 tednih zdravljenja, se posvetujte z zdravnikom.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Exoderil, kot bi smeli
Če ste nanesli na kožo več kreme, kot bi smeli, je malo verjetno, da bi zaradi prevelikega odmerjanja bili življenjsko ogroženi. Če ste vi (ali nekdo drug) pomotoma zaužili zdravilo Exoderil, se posvetujte z zdravnikom, ki bo odločil, kako ukrepati.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Exoderil
Če ste pozabili uporabiti zdravilo Exoderil, ga uporabite takoj, ko je to mogoče. Nato nadaljujte zdravljenje kot običajno. Ne uporabite dvojnega odmerka, če ste pozabili uporabiti prejšnji odmerek.

Če ste prenehali uporabljati zdravilo Exoderil
Če boste prenehali uporabljati zdravilo Exoderil pred koncem zdravljenja ali takoj po tem, ko znaki bolezni izginejo, utegne nekaj povzročiteljev bolezni (glivic) preživeti in povzročiti ponovitev okužbe.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

4. Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Pogosti neželeni učinki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 10 bolnikov) Pogosto se pojavijo lokalno draženje, suhost in pordelost kože, srbenje in pekoč občutek. Redko je treba zaradi tega zdravljenje prekiniti. Neželeni učinki izginejo po koncu zdravljenja.

Neznana pogostnost (pogostnosti iz razpoložljivih podatkov ni mogoče oceniti) kontaktni dermatitis (kožni izpuščaj ali draženje na mestu nanosa), eritem (pordelost kože).

Poročanje o neželenih učinkih
Če opazite katerega koli izmed neželenih učinkov, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na:
Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, Sektor za farmakovigilanco, Nacionalni center za farmakovigilanco, Slovenčeva ulica 22, SI- 1000 Ljubljana, Tel: +386 (0)8 2000 500, Faks: +386 (0)8 2000 510, e-pošta: h- farmakovigilanca@jazmp.si, spletna stran: www.jazmp.si.
S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

5. Shranjevanje zdravila Exoderil

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

Za shranjevanje zdravila niso potrebna posebna navodila. Rok uporabnosti po prvem odprtju tube je 28 dni pri temperaturi do 25 ºC.

Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na škatli poleg oznake »EXP:«. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca.

Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne uporabljate več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

Kaj vsebuje zdravilo Exoderil
– Zdravilna učinkovina je naftifin. 1 g kreme vsebuje 10 mg naftifinijevega klorida, kar ustreza 8,9 mg naftifina.
– Pomožne snovi so benzilalkohol (E1519), natrijev hidroksid (E524), sorbitan stearat (E491), cetilpalmitat, cetilalkohol, stearilalkohol, polisorbat 60 (E435), izopropilmiristat, prečiščena voda.

Izgled zdravila Exoderil in vsebina pakiranja
Zdravilo je pakirano v škatlo, ki vsebuje aluminijasto tubo s plastično zaporko in 15 g ali 30 g kreme.

Na trgu morda ni vseh navedenih pakiranj.

Način in režim predpisovanja in izdaje zdravila
BRp – Izdaja zdravila je brez recepta v lekarnah.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom
Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Proizvajalci
Sandoz GmbH, Biochemiestrasse 10, 6250 Kundl, Avstrija
Salutas Pharma GmbH, Lange Goehren 3, D-39171 Osterweddingen, Nemčija
Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija
Salutas Pharma GmbH, Otto-von-Guericke- Allee 1, D-39179 Barleben, Nemčija

Za vse morebitne nadaljnje informacije o tem zdravilu se lahko obrnete na imetnika dovoljenja za promet z zdravilom.

Navodilo je bilo nazadnje revidirano dne 24. 2. 2022

Zdravilo Exoderil vsebuje zdravilno učinkovino naftifin in je namenjeno zunanji uporabi. Uporabljamo ga za zdravljenje glivičnih okužb kože, ki jih povzročajo določene glivice.

Opozorila

Pred uporabo zdravila preberite navodilo za uporabo zdravila v točki 2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Oglejte si tudi
Fluimukan 200 mg, prašek za peroralno raztopino z okusom pomaranče, 20 vrečk
Izdelek je zdravilo
Angal 5 mg/1 mg, 36 pastil
Izdelek je zdravilo


Redna cena: 10,39
Flonidan S 10 mg, 10 tablet
Izdelek je zdravilo


Redna cena: 8,14
Exolorfin 50 mg/ml zdravilni lak za nohte, 2,5 ml
Izdelek je zdravilo


Redna cena: 27,45
After Bite in Ben's

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 15 % popusta na izdelke Ben's in AfterBite. Akcija velja od 1. 5. do 31. 5. 2024 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana.

After Bite in Ben's
Priporočamo
Redna cena: 19,22
Akcijska cena s Kartico zvestobe: 16,34

Naši farmacevti svetujejo

Težave s prhljajem
Članki in nasveti

Težave s prhljajem

Prhljaj je ena od najpogostejših težav s kožo, vzrokov za njegov nastanek pa je lahko več. Kaže se s prekomernim luščenjem kože na poraščenih območjih glave. Najpogosteje na lasišču, lahko pa se pojavi tudi na bradi, v obrveh ali na drugih poraščenih območjih.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri