Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Zapri
Claritine kombo 120 mg/5 mg, 10 tablet s podaljšanim sproščanjem
Izdelek je zdravilo.
Blagovna znamka: BAYER

Claritine kombo 120 mg/5 mg, 10 tablet s podaljšanim sproščanjem

Redna cena
6,84 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Popusti se ne seštevajo. Cena ne vključuje stroškov dostave.
Načini plačila Dostava

Podrobno o izdelku

psevdoefedrinijev sulfat/loratadin

Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta.

 • Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati.
 • Posvetujte se s farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.
 • Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. Glejte poglavje 4.
 • Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 10 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj vsebuje navodilo

 1. Kaj je zdravilo Claritine kombo in za kaj ga uporabljamo
 2. Kaj morate vedeti preden boste vzeli zdravilo Claritine kombo
 3. Kako jemati zdravilo Claritine kombo
 4. Možni neželeni učinki
 5. Shranjevanje zdravila Claritine kombo
 6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

1. Kaj je zdravilo Claritine kombo in za kaj ga uporabljamo

Kaj je zdravilo Claritine kombo Zdravilo Claritine kombo vsebuje kombinacijo dveh učinkovin – loratadina, ki deluje kot antihistaminik in psevdoefedrinijevega sulfata, ki deluje kot dekongestiv.

Kdaj vzeti zdravilo Claritine kombo
Zdravilo Claritine kombo blaži simptome, ki spremljajo alergijski rinitis (seneni nahod) in virusni rinitis. Blaži simptome, kot so kihanje, smrkanje ter srbenje nosu, dihanje pri zamašenem nosu in srbenje ter solzenje oči, pri odraslih in otrocih, starih 12 let ali več.

2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo Claritine kombo

Ne jemljite zdravila Claritine kombo:

- če ste alergični na loratadin, psevdoefedrin ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).

Ker vsebuje psevdoefedrin, zdravila Claritine kombo ne jemljite, če:

 • jemljete tudi zdravila za srce ali krvni tlak,
 • jemljete zaviralce monoaminooksidaze (zaviralce MAO, skupina zdravil proti depresiji) ali ste ta zdravila nehali jemati v zadnjih 14 dneh,
 • imate zvišan očesni tlak (glavkom),
 • imate težave z odvajanjem seča, zaporo sečil,
 • imate zvišan krvni tlak,
 • imate bolezni srca ali ožilja,
 • ste imeli kdaj možgansko kap,
 • imate čezmerno dejavno žlezo ščitnico.

Opozorila in previdnostni ukrepi
V določenih primerih ste lahko neobičajno občutljivi na dekongestiv psevdoefedrin, ki ga to zdravilo vsebuje.
Pred začetkom jemanja zdravila Claritine kombo, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, če:

 • ste starejši od 60 let; starejši so namreč lahko občutljivejši za učinke tega zdravila;
 • imate sladkorno bolezen (diabetes mellitus),
 • imate rano na črevesju, ki povzroča zoženje želodca, tankega črevesja ali požiralnika (stenizirajoči peptični ulkus),
 • imate zaporo črevesja (zaporo pilorusa ali dvanajstnika),
 • imate zaporo sečnega mehurja,
 • ste imeli v preteklosti težave z dihanjem zaradi krča mišic v pljučih (bronhospazem),
 • imate težave z jetri, ledvicami ali sečnim mehurjem,
 • ste naročeni na kožne teste za ugotavljanje alergij. Zdravila Claritine kombo ne jemljite dva dneva pred testiranjem, ker lahko to zdravilo vpliva na rezultate preiskav,
 • ste imeli v preteklosti pri uporabi zdravil, ki vsebujejo psevdoefedrin, obliko hude kožne reakcije, imenovano akutna generalizirana eksantemska pustuloza (AGEP), s simptomi in znaki, kot so vročina, pordelost kože ali majhni razširjeni mehurčki.

Zdravniku povejte, če občutite ali so pri vas ugotovili kaj od sledečega:

 • visok krvni tlak,
 • hiter srčni utrip ali razbijanje srca,
 • nenormalen srčni ritem,
 • slabost s siljenjem na bruhanje in glavobol ali poslabšanje glavobola med uporabo zdravila Claritine kombo. Zdravnik vam bo lahko svetoval prekinitev zdravljenja.

Če ste napoteni na kirurški poseg, vam bo zdravnik morda svetoval, da 24 ur pred posegom prenehate z jemanjem zdravila Claritine kombo.

Zdravilo Claritine kombo vsebuje psevdoefedrinijev sulfat, pri katerem obstaja možnost zlorabe, večji odmerki psevdoefedrinijevega sulfata pa so lahko toksični.

Otroci
Ne dajajte tega zdravila otrokom, mlajšim od 12 let.

Druga zdravila in zdravilo Claritine kombo
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali, ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.
To je še posebej pomembno, če jemljete:

 • digitalis, zdravilo za zdravljenje nekaterih bolezni srca, ker bo morda treba prilagoditi odmerek, α-metildopo, mekamilamin, reserpin, alkaloide veratrum in gvanetidin, zdravila za zdravljenje visokega krvnega tlaka, ker bo morda treba prilagoditi odmerek,
 • dekongestive (peroralna ali nazalna uporaba), zdravila za zmanjšanje apetita (tablete za hujšanje) ali amfetamine, ker lahko skupaj z zdravilom Claritine kombo zvišajo krvni tlak,
 • ergot alkaloide proti migreni (kot so dihidroergotamin, ergotamin ali metilergometrin); skupaj z zdravilom Claritine kombo lahko zvišajo krvni tlak,
 • linezolid (antibiotik), bromokriptin (zdravilo za zdravljenje neplodnosti ali Parkinsonove bolezni), kabergolin, lizurid in pergolid (zdravila za zdravljenje Parkinsonove bolezni); skupaj z zdravilom Claritine kombo lahko zvišajo krvni tlak,
 • antacide, ker lahko povečajo učinek zdravila Claritine kombo,
 • kaolin, ker lahko zmanjša učinek zdravila Claritine kombo.

Zdravilo Claritine kombo skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Zdravilo Claritine kombo se lahko jemlje s hrano ali na tešče. Ni se pokazalo, da bi zdravilo Claritine kombo povečalo učinke alkoholnih pijač.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Če ste noseči ali dojite, uporaba zdravila Claritine kombo ni priporočljiva.
Loratadin in psevdoefedrin se izločata v materino mleko. Za psevdoefedrin, ki je učinkovina v zdravilu Claritine kombo, so pri ženskah, ki dojijo poročali o zmanjšanem nastajanju materinega mleka.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ne pričakujemo, da bi zdravilo Claritine kombo v priporočenem odmerku povzročalo zaspanost ali zmanjšano zbranost. Vendar pa so v zelo redkih primerih nekateri občutili zaspanost, kar lahko vpliva na sposobnost za vožnjo ali upravljanje s stroji.

Zdravilo Claritine kombo vsebuje laktozo in saharozo
Tablete s podaljšanim sproščanjem Claritine kombo vsebujejo laktozo in saharozo. Če vam je zdravnik povedal, da imate intoleranco za nekatere sladkorje, se pred uporabo tega zdravila posvetujte s svojim zdravnikom.

Laboratorijske preiskave
Ker antihistaminiki lahko vplivajo na rezultat kožnega testa, morate najmanj dva dni pred kakršnim koli kožnim testom prenehati jemati zdravilo Claritine kombo. Športniki, ki jemljejo zdravilo Claritine kombo, bodo lahko imeli pozitiven izvid doping testa.

3. Kako jemati zdravilo Claritine kombo

Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

To zdravilo je za peroralno uporabo.
Tableto pogoltnite celo s tekočino. Preden jo pogoltnete, je ne drobite, ne lomite in ne žvečite.

Priporočeni odmerek za odrasle in otroke stare 12 let ali več je ena tableta s podaljšanim sproščanjem Claritine kombo dvakrat na dan s kozarcem vode, s hrano ali na tešče.

Ne vzemite večjega odmerka zdravila in ga ne jemljite pogosteje, kot je priporočeno v tem navodilu. Zdravljenje z zdravilom Claritine kombo ne sme trajati več kot 10 dni, razen če vam je tako svetoval zdravnik.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila Claritine kombo, kot bi smeli
Če vzamete prevelik odmerek zdravila, to takoj povejte zdravniku ali farmacevtu. Pri prevelikem odmerjanju loratadina, učinkovine zdravila Claritine kombo, so poročali o zaspanosti, hitrem srčnem utripu in glavobolu. Pri prevelikem odmerjanju psevdoefedrina, učinkovine zdravila Claritine kombo, so poročali o krčih, hitrem srčnem utripu, siljenju na bruhanje in živčnosti.

Če ste pozabili vzeti zdravilo Claritine kombo
Če ste pozabili vzeti odmerek, ga vzemite takoj, ko se spomnite in nadaljujte z jemanjem kot običajno. Ne vzemite dvojnega odmerka, da bi nadomestili izpuščeni odmerek.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

4. Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Zelo pogost neželeni učinek (pojavi se lahko pri več kot 1 od 10 bolnikov), povezan z uporabo zdravila Claritine kombo, je nespečnost.

Pogosti neželeni učinki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 10 bolnikov), povezani z uporabo zdravila Claritine kombo, so: žeja, živčnost, zaspanost, depresija, vznemirjenost, anoreksija, omotica, suha usta, pospešeno utripanje srca, vnetje žrela in nosne sluznice, zaprtost, siljenje na bruhanje, glavobol, utrujenost.

Občasni neželeni učinki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 100 bolnikov), povezani z uporabo zdravila Claritine kombo, so: zmedenost, tresenje, povečano potenje, vročinski oblivi, spremenjen okus, nenormalno solzenje oči, zvonjenje v ušesih, neenakomeren srčni utrip, krvavitev iz nosu, pogosto ali nenormalno uriniranje in srbenje.

V obdobju trženja zdravila Claritine kombo so poročali tudi o naslednjih zelo redkih neželenih učinkih (pojavijo se lahko pri največ 1 od 10.000 bolnikov): huda alergijska reakcija, vključno z izpuščajem, koprivnico in otekanjem obraza, vrtoglavica, krči, nenormalen srčni ritem, zvišan krvni tlak, kašelj, zoženje dihalnih poti, težave z jetri, težave pri uriniranju in izguba las.

Drugi neželeni učinki, o katerih so v kliničnih preskušanjih in v obdobju trženja poročali samo za loratadin, so zvečan apetit, izpuščaj in razdražen želodec.

Neželeni učinek, o katerem so poročali v posameznih primerih v obdobju trženja samo za psevdoefedrin, je akutna generalizirana eksantemska pustuloza (AGEP), tj. oblika hude kožne reakcije s simptomi in znaki, kot so vročina, pordelost kože ali majhni razširjeni mehurčki.

Poročanje o neželenih učinkih
Če opazite katerega koli izmed neželenih učinkov, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno Javno agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, Sektor za farmakovigilanco, Nacionalni center za farmakovigilanco, Slovenčeva ulica 22, SI-1000 Ljubljana, Tel: +386 (0)8 2000 500, Faks: +386 (0)8 2000 510, e-pošta: h-farmakovigilanca@jazmp.si, spletna stran: www.jazmp.si. S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

5. Shranjevanje zdravila Claritine kombo

 • Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
 • Shranjujte pri temperaturi do 25 °C. Shranjujte v originalni ovojnini za zagotovitev zaščite pred vlago.
 • Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na škatli poleg oznake Uporabno do. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca.
 • Ne uporabljajte tega zdravila, če opazite kakršne koli spremembe v videzu tablet.
 • Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne uporabljate več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

Kaj vsebuje zdravilo Claritine kombo

 • Učinkovini sta psevdoefedrinijev sulfat in loratadin. Ena tableta s podaljšanim sproščanjem vsebuje 120 mg psevdoefedrinijevega sulfata in 5 mg loratadina.
 • Pomožne snovi so: jedro: laktoza monohidrat, koruzni škrob, magnezijev stearat (E572), povidon; obloga: arabski gumi (E414), saharoza, kalcijev sulfat dihidrat (E516), kalcijev sulfat brezvodni (E516), kolofonija, zein, oleinska kislina, medicinsko milo, smukec (E553b), mikrokristalna celuloza (E460), titanov dioksid (E171), beli vosek (E901), karnauba vosek (E903).

Izgled zdravila Claritine kombo in vsebina pakiranja
Tablete s podaljšanim sproščanjem so okrogle, bikonveksne in imajo gladko belo oblogo.
Škatla z 10 tabletami (1 x 10 tablet v pretisnem omotu).

Način in režim izdaje zdravila Claritine kombo
BRp – Izdaja zdravila je brez recepta v lekarni.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom in izdelovalec

Imetnik dovoljenja za promet:
Bayer d.o.o., Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana, Slovenija

Izdelovalec:
Schering-Plough Labo N.V, 2220 Heist-op-den Berg, Belgija

Navodilo je bilo nazadnje revidirano dne 4. 6. 2018.

Zdravilo Claritine kombo vsebuje zdravilni učinkovini psevdoefedrinijev sulfat in loratadin. Zdravilo Claritine kombo blaži simptome, ki spremljajo alergijski rinitis (seneni nahod) in virusni rinitis.

Sestavine
Opozorila

Pred uporabo zdravila preberite navodilo za uporabo zdravila v točki 2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Mnenja uporabnikov
Komentarji
Objavljeno {{formatDate(item.created_at)}} {{item.uporabnik_ime}}

{{item.komentar}}

Trenutno ni nobenega komentarja.

Komentirajo in ocenjujejo lahko samo prijavljeni uporabniki.

Ocene
Število mnenj uporabnikov: {{total}}
{{item_ratings['val' + i]}}

Naši farmacevti svetujejo

Antioksidanti
Članki in nasveti
Antioksidanti

Antioksidanti so snovi, ki zavirajo oksidativne procese, v katerih kot stranski produkti nastajajo radikali in druge reaktivne spojine. Ti nato vstopajo v verižne reakcije z različnimi snovmi v telesu, pri tem pa lahko poškodujejo naše celice.

Meritve in svetovanje
Koledar
Meritve in svetovanje

Meritev in svetovanj ob meritvah (telesna teža, krvni tlak, glukoza v krvi, holesterol, venski pretok, osteoporoza, težave s prostato, nega kože in drugo) v enotah Lekarne Ljubljana zaenkrat iz preventivnih razlogov ne bomo izvajali, saj še vedno veljajo določeni zaščitni ukrepi. V kolikor imate kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako uvajamo novo storitev - svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Oglejte si tudi
A. Vogel Vitamin E, 120 kapsul
A. Vogel Vitamin E, 120 kapsul
9,85 €
9,36 €
La Roche-Posay Toleriane gel, 400 ml
La Roche-Posay Toleriane gel, 400 ml
16,24 €
15,43 €
Grether's pastile z okusom črnega ribeza - brez sladkorja, 60 g
Grether's pastile z okusom črnega ribeza - brez sladkorja, 60 g
5,81 €
4,36 €
Darphin peneči čistilni gel z lotosom, 125 ml
Darphin peneči čistilni gel z lotosom, 125 ml
22,80 €
21,66 €

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

 • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
 • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana, ki so v uporabi od 23. 5. 2018 in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Izbrani izdelki Imunoglukan 10 % ugodneje

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe do 30. 9. 2020 v enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

Izbrani izdelki Imunoglukan 10 % ugodneje
Odprite srce in podprite Hišo Ljubhospica.

S poslanim SMS-om boste prispevali 5 € za Hišo Ljubhospica. Več na www.ljubhospic.si/sms

LJUBHOSPIC5 NA 1919

Priporočamo
9,60 €
8,16 €
Zapri

Copyright © 2018 Lekarna Ljubljana. Vse pravice pridržane.

Naročilo na storitev
Virtualna asistentka Živa