Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Zapri
Canesten 1, set 500 mg mehke vaginalne kapsule in 10 mg/g krema
Izdelek je zdravilo.
Blagovna znamka: BAYER

Canesten 1, set 500 mg mehke vaginalne kapsule in 10 mg/g krema

Redna cena
11,09 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Popusti se ne seštevajo. Cena ne vključuje stroškov dostave.
Načini plačila Dostava

Podrobno o izdelku

klotrimazol

Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta.

 • Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati.
 • Posvetujte se s farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.
 • Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. Glejte poglavje 4.
 • Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 7 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj vsebuje navodilo

 1. Kaj je zdravilo Canesten1 set in za kaj ga uporabljamo
 2. Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Canesten1 set
 3. Kako uporabljati zdravilo Canesten1 set
 4. Možni neželeni učinki
 5. Shranjevanje zdravila Canesten1 set
 6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

V besedilu se zdravilo Canesten1 set nanaša na zdravilo Canesten1 set 500 mg mehke vaginalne kapsule in 10 mg/g krema.

1. Kaj je zdravilo Canesten1 set in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Canesten1 set spada med protimikrobna zdravila za ginekološko zdravljenje. Mehke vaginalne kapsule in krema vsebujejo učinkovino klotrimazol, ki deluje proti glivicam in tudi proti nekaterim drugim mikroorganizmom.

Glivične okužbe spolovil se lahko pojavijo zaradi porušenega naravnega ravnovesja mikroorganizmov na sluznicah spolovil, ki ga lahko povzroči:

 • uporaba nekaterih zdravil (npr. antibiotiki, kontracepcijske tablete),
 • nekatere bolezni in določena stanja (npr. sladkorna bolezen, menstruacija, nosečnost),
 • stres, uporaba močnih sredstev za intimno nego in izpiranje nožnice, uporaba spodnjega perila iz umetnih materialov, ki ni dovolj zračno.

Zdravilo Canesten1 set uporabljamo:

 • pri ženskah za zdravljenje okužbe notranjih spolovil (nožnice), ki jo povzročajo glivice (iz rodu kvasovk Candida) imenovano kandidni vaginitis. Znaki in simptomi take okužbe so bel, sirast izcedek iz nožnice, srbenje, pordelost, oteklina in pekoče razjede na zunanjem spolovilu. Lahko se pojavijo tudi bolečine pri uriniranju.
 • za zdravljenje okužbe zunanjih spolovil z glivicami iz rodu Candida pri ženskah in moških. V teh primerih uporabljamo zdravilo Canesten krema. Pri ženskah se okužba zunanjih spolovil (kandidni vulvitis) kaže kot srbenje, pordelost, oteklina, pekoče razjede sramnih ustnic in predela okoli njih. Pri moških se taka okužba (kandidni balanitis) kaže kot droben bel izpuščaj, srbenje ter rahlo vnetje glavice in kožice spolnega uda.

Če so sočasno okužene sramne ustnice in sosednja (bližja) območja, je poleg intravaginalnega zdravljenja potrebno še lokalno zdravljenje s s kremo za zunanjo uporabo (kombinirano zdravljenje). Zdravljenje spolnega partnerja je potrebno LE, če so pri njem prisotni znaki in simptomi okužbe (npr. srbenje, vnetje in drugi) ali če to svetuje zdravnik.

Po natančni diagnozi, ki jo postavi zdravnik, se to zdravilo uporablja tudi:

 • za zdravljenje okužbe spolovil z mikroorganizmom Trihomonas vaginalis v kombinaciji z drugimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik. Znaki in simptomi take okužbe so obilen, smrdeč, zeleno rumen izcedek, blago vnetje zunanjega spolovila, bolečine pri uriniranju in boleč spolni odnos.
 • za zdravljenje okužb (superinfekcij) z nekaterimi bakterijami, ki so občutljive za zdravilo Canesten1 set.

2. Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Canesten1 set

Ne uporabljajte zdravila Canesten1 set

 • če ste alergični na klotrimazol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6).

Opozorila in previdnostni ukrepi

Pred začetkom uporabe zdravila Canesten1 set se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom:

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila Canesten1 set

 • če se približuje obdobje, ko boste dobili menstruacijo. Zdravljenje z zdravilom Canesten1 set naj bo zaključeno pred začetkom menstruacije,
 • če imate vročino (telesno temperaturo nad 38 ºC), bolečino v spodnjem delu trebuha, bolečino v hrbtu, smrdeč izcedek iz nožnice, občutek siljenja na bruhanje, krvavitve iz nožnice in/ali bolečine v rami, se posvetujte z zdravnikom,
 • izogibajte se stiku zdravila z očmi. Ne pogoltnite zdravila.

Druga zdravila in zdravilo Canesten1 set

Če med uporabo zdravila Canesten1 set jemljete takrolimus (zdravilo, ki se uporablja za preprečevanje zavračanja presajenih organov), o tem takoj obvestite zdravnika.

Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo.

Nosečnost, dojenje in plodnost

Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Nosečnost

V prvih treh mesecih nosečnosti je uporaba zdravila Canesten1 set dovoljena le, če vam je tako svetoval zdravnik. Uporabe aplikatorja med nosečnostjo ne priporočamo, zato v času nosečnosti svetujemo uporabo mehkih vaginalnih kapsul brez aplikatorja (glejte 3. poglavje: Vstavitev mehke vaginalne kapsule brez aplikatorja).

Dojenje

Zdravilo Canesten1 set mehke vaginalne kapsule in krema lahko uporabljate v obdobju dojenja.

Plodnost

Podatkov o vplivu na plodnost ni na voljo.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev

Zdravilo Canesten1 set nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Zdravilo Canesten krema vsebuje cetil in stearilalkohol, ki lahko povzroči lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis).

3. Kako uporabljati zdravilo Canesten1 set

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali famacevta. Če ste negotovi se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Če navodil ne boste natančno upoštevali, zdravilo ne bo pravilno delovalo.

Med uporabo zdravila Canesten1 set ne uporabljajte tamponov, izdelkov za izpiranje nožnice, spermicidov ali drugih izdelkov za vaginalno uporabo. Med uporabo tega zdravila se je priporočljivo izogibati spolnim odnosom, ker se kljub uporabi zaščite, kot so kondomi in diafragma, okužba lahko prenese na partnerja, učinkovitost in varnost izdelkov iz lateksa, kot so kondomi in diafragma, pa je lahko zmanjšana.

Zdravilo Canesten1 set je namenjeno lokalni uporabi.

Odmerjanje in trajanje zdravljenja:

Ker sta običajno okuženi nožnica in zunanje spolovilo, je potrebno kombinirano zdravljenje obeh okuženih mest. Zdravilo Canesten mehke vaginalne kapsule je namenjeno za vaginalno uporabo (uporabo v nožnici). Zdravilo Canesten krema je namenjeno za uporabo na zunanjem spolovilu.

 • Zdravljenje nožnice: Priporočeni dnevni odmerek je ena mehka vaginalna kapsula. Mehko vaginalno kapsulo vstavite v nožnico zvečer tako, kot je opisano v navodilih za pravilno uporabo. Znaki in simptomi, ki jih povzroča glivična okužba nožnice, se običajno izboljšajo v 7 dneh po začetku zdravljenja (oz. po uporabi 1 mehke vaginalne kapsule). Če znaki in simptomi okužbe ne izginejo popolnoma, če se stanje poslabša ali pa se okužba ponovi, se posvetujte z zdravnikom.
 • Zdravljenje zunanjega spolovila (pri ženskah in moških): 2- do 3-krat na dan nanesite tanko plast kreme na zunanje spolovilo in jo vtrite (do zadnjične odprtine pri ženskah ter na glavico in kožico pri moških). Iztisnemo približno pol cm kreme. Zdravljenje z zdravilom Canesten krema traja običajno od 1 do 2 tedna. Če znaki in simptomi okužbe ne izginejo popolnoma, če se stanje poslabša ali pa se okužba ponovi, se posvetujte z zdravnikom.

Če se simptomi v 2 mesecih povrnejo, se morate posvetovati z zdravnikom.

Uporaba pri otrocih in mladostnikih

Zdravilo Canesten1 set se pri mladostnikih (od 12 let do 18 let) lahko uporablja le po zdravnikovem nasvetu.
Varnost in učinkovitost zdravila Canesten1 set pri otrocih, starih do 12 let, še nista bili dokazani.

Starejši bolniki in bolniki z okvarjenimi organskimi sistemi

Podatkov ni na voljo.

Navodilo za pravilno vstavitev mehke vaginalne kapsule v nožnico:

 • Vstavitev mehke vaginalne kapsule brez aplikatorja (pri uporabi med nosečnostjo)

Mehko vaginalno kapsulo vstavite zvečer z umitimi rokami čim globlje v nožnico. Najbolje je, da pri tem ležite na hrbtu z nekoliko skrčenimi nogami.

 • Vstavitev mehke vaginalne kapsule z aplikatorjem
 1. Najprej izvlecite bat aplikatorja, dokler se ne ustavi. Mehko vaginalno kapsulo namestite v aplikator tako, da odprtino aplikatorja s prsti nekoliko stisnete. Mehka vaginalna kapsula je pravilno nameščena v aplikator, ko približno polovica zaobljenega dela kapsule gleda ven.
 2. Aplikator potisnite čim globlje v nožnico (najbolje je, da pri tem ležite na hrbtu).
 3. Bat aplikatorja previdno pritiskajte do konca, dokler kapsula ni nameščena v nožnici. Aplikator odstranite.

Če ste uporabili večji odmerek zdravila Canesten1 set, kot bi smeli

Ni poročil o primerih prevelikega odmerjanja zdravila Canesten1 set. Če ste nenamerno uporabili prevelik odmerek kreme, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Če ste pozabili uporabiti zdravilo Canesten1 set

Če ste pozabili uporabiti odmerek kreme, jo uporabite takoj, ko se spomnite. Ne uporabite dvojnega odmerka kreme, če ste pozabili prejšnji odmerek.

Če ste prenehali uporabljati zdravilo Canesten1 set

Če želite glivično okužbo popolnoma pozdraviti in preprečiti njeno ponovitev, zdravljenja ne smete končati predčasno ali takoj, ko izginejo simptomi okužbe. Če se za to vseeno odločite, tvegate, da se bo bolezen ponovila.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

4. Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Poročila o neželenih učinkih temeljijo na spontanih poročilih po začetku trženja zdravila, zato razvrstitev po pogostnosti ni mogoča. Poročali so o naslednjih neželenih učinkih:

 • alergijska reakcija, ki se kaže kot omedlevica, nizek krvni tlak, oteženo dihanje, srbeč kožni izpuščaj (koprivnica),
 • bolečina v trebuhu,
 • luščenje sluznice spolovil, srbenje, izpuščaj, oteklina, nelagodje, pekoč občutek, draženje, bolečina v medenici.

Poročanje o neželenih učinkih

Če opazite katerega koli izmed neželenih učinkov, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na
Univerzitetni klinični center Ljubljana, Interna klinika
Center za zastrupitve
Zaloška cesta 2
SI-1000 Ljubljana
Faks: + 386 (0)1 434 76 46
e-pošta: farmakovigilanca@kclj.si

S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

5. Shranjevanje zdravila Canesten1 set

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

Shranjujte v originalni ovojnini in v suhem prostoru za zagotovitev zaščite pred vlago.

Shranjevanje kreme po prvem odprtju tube:
Za shranjevanje zdravila niso potrebna posebna navodila.

Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca.

Rok uporabnosti kreme po prvem odprtju tube je 3 mesece.

Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne uporabljate več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

Kaj vsebuje zdravilo Canesten1 set

 • Učinkovina v mehki vaginalni kapsuli in kremi je klotrimazol. Ena mehka vaginalna kapsula vsebuje 500 mg klotrimazola. 1 g kreme vsebuje 10 mg klotrimazola.
 • Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) v mehki vaginalni kapsuli so beli, mehki parafin, tekoči parafin, želatina (E441), glicerol (E422), titanov dioksid (E171), kinolinsko rumeno (E104), sončno rumeno FCF (E110), prečiščena voda, lecitin (E322), srednjeverižni trigliceridi.
 • Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) v kremi so benzilalkohol (E1519), cetilpalmitat, cetil in stearilalkohol, oktildodekanol, polisorbat 60 (E435), sorbitan stearat (E491), prečiščena voda.

Izgled zdravila Canesten1 set in vsebina pakiranja

Ena škatla z zdravilom Canesten1 set vsebuje:

 • pretisni omot z eno mehko vaginalno kapsulo,
 • en aplikator za vstavitev mehke vaginalne kapsule in
 • tubo z 20 g kreme.

Mehka vaginalna kapsula je rumena, mehka kapsula (v obliki solze) z želatinsko neprozorno ovojnico, ki vsebuje homogeno suspenzijo. Krema je bela in brez vonja.

Način in režim izdaje zdravila Canesten1 set
Izdaja zdravila je brez recepta v lekarnah.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom
Bayer d. o. o., Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana

Izdelovalec
GP Grenzach GmbH, Emil-Barell-Strasse 7, 79639 Grenzach-Wyhlen, Nemčija

Navodilo je bilo nazadnje revidirano dne 14. 3. 2017

Sestavine
Opozorila

Pred uporabo zdravila preberite navodilo za uporabo zdravila v točki 2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Mnenja uporabnikov
Komentarji
Objavljeno {{formatDate(item.created_at)}} {{item.uporabnik_ime}}

{{item.komentar}}

Trenutno ni nobenega komentarja.

Komentirajo in ocenjujejo lahko samo prijavljeni uporabniki.

Ocene
Število mnenj uporabnikov: {{total}}
{{item_ratings['val' + i]}}

Naši farmacevti svetujejo

Alergije
Članki in nasveti
Alergije

Alergija je preobčutljivost na določeno snov, alergen, ki ga imunski sistem napačno prepoznava kot telesu škodljiv. Zaradi nastanka specifičnih protiteles na alergen, ki je lahko rastlinskega, živalskega ali kemičnega izvora, pride ob ponovnem stiku do bolezenskega odziva.

Meritve in svetovanje
Koledar
Meritve in svetovanje

V enotah Lekarne Ljubljana izvajamo številne meritve s svetovanjem, prav tako nas lahko obiščete v času promocij posameznih blagovnih znamk. Organiziramo tudi brezplačna predavanja za imetnike Kartice zvestobe.

Vprašajte farmacevta

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Oglejte si tudi
Magnesium Diasporal 300 mg direkt, granule za direktno uživanje, 20 vrečk
Magnesium Diasporal 300 mg direkt, granule za direktno uživanje, 20 vrečk
11,09 €
10,54 €
Urgo, filmogel za afte, 6 ml
Urgo, filmogel za afte, 6 ml
11,69 €
11,11 €
Claritine kombo 120 mg/5 mg, 10 tablet s podaljšanim sproščanjem
Izdelek je zdravilo.
Claritine kombo 120 mg/5 mg, 10 tablet s podaljšanim sproščanjem
6,84 €
La Roche-Posay Effaclar, peneči čistilni gel, 200 ml
La Roche-Posay Effaclar, peneči čistilni gel, 200 ml
12,70 €
12,06 €

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

 • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
 • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana, ki so v uporabi od 23. 5. 2018 in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Odprite srce in podprite Hišo Ljubhospica.

S poslanim SMS-om boste prispevali 5 € za Hišo Ljubhospica. Več na www.ljubhospic.si/sms

LJUBHOSPIC5 NA 1919

Zapri

Copyright © 2018 Lekarna Ljubljana. Vse pravice pridržane.