Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
2 + 1 GRATIS: Magnezij Krka 400, 20 vrečk
Zapri
Blagovna znamka: LEK

Lekadol 500 mg, 20 tablet

Redna cena
3,36 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Popusti se ne seštevajo. Cena ne vključuje stroškov dostave.

Načini plačila Dostava Osebni prevzem

Podrobno o izdelku

PARACETAMOLUM
proti bolečinam in zvišani telesni temperaturi

Pred začetkom uporabe natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!
Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila farmacevta ali zdravnika.
– Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati.
– Posvetujte se s farmacevtom ali zdravnikom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.
– Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. Glejte poglavje 4.
– Za lajšanje bolečin ne jemljite zdravila LEKADOL več kot 7 dni, otrokom pa ga ne dajajte več kot 5 dni. Za zniževanje zvišane telesne temperature ne jemljite zdravila več kot 3 dni. Tudi otroku ga ne dajajte dalj časa. Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo po tem času, se morate posvetovati z zdravnikom.

Kaj vsebuje navodilo
1. Kaj je zdravilo LEKADOL in za kaj ga uporabljamo
2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo LEKADOL
3. Kako jemati zdravilo LEKADOL
4. Možni neželeni učinki
5. Shranjevanje zdravila LEKADOL
6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

1. Kaj je zdravilo LEKADOL in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo LEKADOL vsebuje učinkovino paracetamol. Deluje tako, da lajša bolečine in znižuje zvišano telesno temperaturo.
Zdravilo LEKADOL ne draži želodčne sluznice, zato ga lahko jemljejo tudi bolniki z želodčnimi težavami in z rano na želodcu ali dvanajstniku.

Zdravilo LEKADOL lahko jemljete pri:
– blagih do zmerno hudih bolečinah (glavobol, zobobol, bolečine med menstruacijo),
– bolečinah pri poškodbah ter po zdravniških in zobozdravniških posegih,
– revmatičnih bolečinah (npr. pri osteoartrozi in kratkotrajnih bolečinah v križu, ki so posledica nepravilne drže, natega križa ali športnih poškodb),
– bolečinah v mišicah in sklepih pri prehladu in gripi,
– zvišani telesni temperaturi, ki spremlja bakterijske in virusne okužbe.

Zdravilo je namenjeno odraslim in otrokom, ki so stari več kot 6 let.

2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo LEKADOL

Ne jemljite zdravila LEKADOL
– če ste alergični na paracetamol ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
– če imate hujše motnje delovanja jeter.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom jemanja zdravila LEKADOL se posvetujte z zdravnikom:
– če imate blage do zmerne motnje delovanja jeter,
– če imate motnje delovanja ledvic,
– če imate redko dedno bolezen rdečih krvničk (pomanjkanje encima glukoza-6-fosfatdehidrogenaza),
– če imate hemolitično anemijo (ste slabokrvni),
– če vsak dan zaužijete večje količine alkohola (tri ali več alkoholnih pijač na dan),
– če ste dehidrirani, imate zmanjšano telesno maso (ste podhranjeni) ali zmanjšan tek (anoreksijo),
– če imate sladkorno bolezen,
– če ste okuženi z virusom HIV,
– če imate cistično fibrozo, Downov sindrom ali tumor,
– v primeru okužbe krvi (sepse),
– če imate astmo, oziroma ste preobčutljivi na acetilsalicilno kislino.

Paracetamol lahko povzroči nepravilne rezultate nekaterih testov za merjenje sladkorja v krvi. Če opazite pri testiranju kakršno koli spremembo, se posvetujte z zdravnikom. Previdnost je še posebej potrebna pri slabo nadzorovani sladkorni bolezni. Če bodo pri vas opravili laboratorijske preiskave, obvestite zdravnika, da jemljete zdravilo LEKADOL, saj paracetamol lahko vpliva na rezultate nekaterih preiskav.

Druga zdravila in zdravilo LEKADOL
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če jemljete, ste pred kratkim jemali ali pa boste morda začeli jemati katero koli drugo zdravilo. Še posebej pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom, če jemljete:
– zdravila za zdravljenje epilepsije (fenitoin, fenobarbital, karbamazepin), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzročijo okvare jeter.
– izoniazid in rifampicin (zdravili za zdravljenje tuberkuloze in nekaterih drugih okužb), saj lahko ob sočasnem jemanju paracetamola povzročita okvare jeter.
– zidovudin (zdravilo za zdravljenje okužb z virusom HIV), saj lahko ob sočasnem jemanju s paracetamolom povzroči krvne spremembe. Sočasno se ju sme jemati le po nasvetu zdravnika.
– kloramfenikol (zdravilo za zdravljenje bakterijskih okužb), saj se iz telesa lahko ob sočasnem jemanju paracetamola podaljša čas izločanja kloramfenikola iz telesa, možnost pojava neželenih učinkov kloramfenikola pa se zveča. – holestiramin (zdravilo za uravnavanje holesterola v krvi), propantelin (zdravilo za preprečevanje črevesnih krčev) ali medicinsko oglje, saj zmanjšajo delovanje paracetamola.
– metoklopramid ali domperidon (zdravilo za preprečevanje slabosti in bruhanja), saj se lahko zveča delovanjeparacetamola.
– zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulante, npr. varfarin). Zdravilo LEKADOL lahko jemljete občasno, za lajšanje bolečin ali zniževanje zvišane telesne temperature, vendar dolgotrajnejše (več kot teden dni) sočasno jemanje paracetamola (več kot 2 g na dan) in zdravil proti strjevanju krvi mora biti pod zdravniškim nadzorom.
– probenecid (zdravilo za zdravljenje protina), saj se ob sočasnem jemanju podaljša čas izločanja paracetamola iz telesa, zato se možnost pojava neželenih učinkov paracetamola zveča.
Sočasno z zdravilom LEKADOL NE JEMLJITE:
– drugih zdravil, ki vsebujejo paracetamol, ker lahko presežete priporočeni odmerek paracetamola.
– drugih protibolečinskih zdravil, ki vsebujejo nesteroidna protivnetna zdravila (npr. acetilsalicilna kislina, naproksen, ibuprofen, salicilamid).

Zdravilo LEKADOL skupaj s hrano, pijačo in alkoholom
Med zdravljenjem z zdravilom LEKADOL ne uživajte alkoholnih pijač, saj lahko zvečajo nevarnost za poškodbe jeter in krvavitve v želodcu. Hrana lahko zakasni delovanje zdravila.

Plodnost, nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo. Zdravilo LEKADOL se, če je potrebno, lahko uporablja med nosečnostjo. Jemati morate najmanjši možen odmerek, ki še lajša bolečino in/ali zniža zvišano telesno temperaturo, ter ga uporabljati čim krajši čas. Posvetujte se z zdravnikom ali babico, če bolečina ne mine in/ali se telesna temperatura ne zniža ali če morate zdravilo vzeti pogosteje.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Študij o vplivu zdravila na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji niso izvedli.

Zdravilo LEKADOL vsebuje metilparahidroksibenzoat (E218) in propilparahidroksibenzoat (E216), ki lahko povzročita alergijske reakcije (lahko zapoznele).

3. Kako jemati zdravilo LEKADOL

Pri jemanju zdravila Lekadol natančno upoštevajte navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Tableto pogoltnite z zadostno količino tekočine (kozarec vode, čaja ali sadnega soka). Hrana lahko zakasni delovanje zdravila, zato priporočamo, da tableto zaužijete vsaj 1 uro pred jedjo, da dosežete hitrejši učinek. Odmerjanje je navedeno spodaj. Priporočenega odmerka ne smete preseči.

Odmerjanje pri odraslih in mladostnikih, starih več kot 12 let
Vzamete lahko 1 do 2 tableti na 4 do 6 ur. Največji posamezni odmerek znaša 2 tableti, med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure presledka. Ne prekoračite največjega odmerka 8 tablet (4 g paracetamola) na dan. Odmerjanje pri otrocih, starih 6 do 12 let Zaužijejo lahko ½ do 1 tableto na vsake 4 do 6 ur. Med posameznimi odmerki naj bo vsaj 4 ure presledka. Ne prekoračite največjega odmerka 4 tablet (2 g paracetamola) na dan.

Odmerjanje pri otrocih, mlajših od 6 let
Za otroke, ki so stari manj kot 6 let, je na voljo paracetamol v oblikah, ki so namenjene tej starostni skupini.
Za lajšanje bolečin lahko zdravilo LEKADOL jemljete največ 7 dni, otrokom pa ga lahko dajajte največ 5 dni. Če se stanje po tem času ne izboljša, se posvetujte z zdravnikom, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.

Za zniževanje zvišane telesne temperature lahko zdravilo LEKADOL jemljete največ 3 dni. Tudi otrokom ga ne smete dajati dalj časa. Če se stanje po 3 dneh ne izboljša ali se celo poslabša, se posvetujte z zdravnikom, ki bo določil nadaljnje zdravljenje.

Če ste vzeli večji odmerek zdravila LEKADOL, kot bi smeli,
takoj poiščite zdravniško pomoč, čeprav se počutite dobro. Znaki zastrupitve se lahko namreč pojavijo šele čez nekaj dni. Tveganje za zastrupitev je večje predvsem pri starejših ljudeh, dojenčkih, bolnikih z boleznimi jeter, kronično podhranjenih bolnikih, pri kroničnem alkoholizmu ter pri sočasnem jemanju zdravil, ki spodbujajo delovanje jetrnih encimov.
Prvi znaki prevelikega odmerjanja paracetamola (zlasti pri bolnikih z boleznimi ledvic ali jeter) so slabost, bledica, bruhanje, znojenje ali zaspanost. Dva dni po prevelikem odmerjanju so lahko bolečine v trebuhu prvi znak okvare jeter. Tretji dan pa se lahko pojavijo znaki, kot so izguba apetita, vedno večja zmedenost, zlatenica in krvavitev iz prebavil.

Če ste pozabili vzeti zdravilo LEKADOL
Če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek, ga vzemite takoj, ko je to mogoče. Če je že skoraj čas za naslednji odmerek, pozabljeni odmerek izpustite in ob predvidenemu času za naslednji odmerek vzemite samo en odmerek.
Ne vzemite dvojnega odmerka, če ste pozabili vzeti prejšnji odmerek.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

4. Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila ima lahko tudi zdravilo LEKADOL neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.
Ob jemanju priporočenih odmerkov so resni neželeni učinki redki.

Če opazite karkoli od spodaj navedenega, takoj prenehajte jemati zdravilo in o tem nemudoma obvestite svojega zdravnika ali takoj pokličite najbližjo bolnišnico:
– otekanje rok, nog, gležnjev, obraza, ustnic, ust ali žrela, kar lahko povzroči težave pri požiranju ali dihanju,
– astmatični napad,
– izpuščaji,
– koprivnica,
– omedlevica,
– znojenje,
– padec krvnega tlaka, ki se stopnjuje do šoka.
To so redki, vendar zelo hudi neželeni učinki. Lahko so znak zelo resne alergijske reakcije na paracetamol ali druge sestavine zdravila. V takem primeru je potrebna nujna zdravniška pomoč.

Nemudoma obvestite svojega zdravnika tudi v primeru:
– zlatenice (porumenitev kože in oči),
– slabosti in bruhanja,
– bolečin v trebuhu,
– pogostega odvajanja večjih količin urina ali nenadnega zmanjšanja količine urina,
– krvi v urinu ali temno obarvanega urina,
– nenavadne utrujenosti ali splošne šibkosti.

Drugi neželeni učinki, ki se lahko pojavijo:
Redki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 1.000 bolnikov)
- slabost,
- preobčutljivostne kožne reakcije (kožni izpuščaji, rdečina, koprivnica, srbečica),
- zlatenica (porumenitev kože in oči),
- povečano delovanje jetrnih encimov
- slabokrvnost (anemija) z znaki, kot so bledica, glavobol, nenavadna utrujenost ali splošna šibkost in težko dihanje pri naporih, temno obarvan urin.

Zelo redki (pojavijo se lahko pri največ 1 od 10.000 bolnikov) in tisti, pri katerih pogostosti ni mogoče oceniti iz razpoložljivih podatkov
- okvare jeter ali ledvic (predvsem pri dolgotrajnem jemanju prevelikih odmerkov);
- iz literature je znanih nekaj posameznih primerov krvnih sprememb zaradi jemanja paracetamola (zmanjšanega števila krvnih celic, kar se kaže kot zvišana telesna temperatura z mrzlico ali brez nje, boleče žrelo, razjede v ustih, nenavadna utrujenost ali splošna šibkost, nenavadne krvavitve ali modrice, črno blato, kri v urinu in rdeči pikčasti madeži na koži);
- zelo redko so poročali o primerih resnih kožnih reakcij;
- pri bolnikih s preobčutljivostjo na acetilsalicilno kislino ali nesteroidna protivnetna zdravila se lahko pojavi krč sapnic (bronhospazem).

Poročanje o neželenih učinkih
Če opazite katerega koli izmed neželenih učinkov, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na: Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke, Sektor za farmakovigilanco, Nacionalni center za farmakovigilanco, Slovenčeva ulica 22, SI-1000 Ljubljana, Tel: +386 (0) 8 2000 500, Faks: +386 (0) 8 2000 510, e-pošta: h-farmakovigilanca@jazmp.si, spletna stran: www.jazmp.si.
S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

5. Shranjevanje zdravila LEKADOL

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!
Shranjujte pri temperaturi do 25 ºC.
Shranjujte v originalni ovojnini za zagotovitev zaščite pred svetlobo.

Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini poleg oznake »EXP:«. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca.

Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne uporabljate več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije
Kaj vsebuje zdravilo LEKADOL
- Učinkovina je paracetamol. Ena tableta vsebuje 500 mg paracetamola.
- Druge sestavine zdravila so: koruzni škrob, metilparahidroksibenzoat (E218), propilparahidroksibenzoat (E216), želatina, brezvodni koloidni silicijev dioksid, smukec (E553b) in magnezijev stearat (E572)

Izgled zdravila LEKADOL in vsebina pakiranja
Bela okrogla tableta z zarezo.
Škatla z 20 ali 60 tabletami v pretisnem omotu (2 x 10, 6 x 10).

Način izdaje zdravila LEKADOL
Zdravilo v škatlah po 20 tablet: BRp: Izdaja zdravila je brez recepta v lekarnah.
Zdravilo v škatlah po 60 tablet: Rp: Predpisovanje in izdaja zdravila je le na recept.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom in proizvajalec
Lek farmacevtska družba d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Slovenija

Za vse morebitne nadaljnje informacije o tem zdravilu se lahko obrnete na imetnika dovoljenja za promet z zdravilom.

Navodilo je bilo nazadnje revidirano dne 15. 12. 2020

Opozorila

Pred uporabo zdravila preberite navodilo za uporabo zdravila v točki 2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Oglejte si tudi
Linex, 32 trdih kapsul
Izdelek je zdravilo


Redna cena: 15,49
Lekadol 500 mg, 20 tablet
Izdelek je zdravilo


Redna cena: 3,36
Lincomplex, 14 kapsul


Redna cena: 17,10
Lekadol Plus C 500 mg/300 mg, zrnca za peroralno raztopino, 10 vrečk
Izdelek je zdravilo
After Bite in Ben's

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 15 % popusta na izdelke Ben's in AfterBite. Akcija velja od 1. 5. do 31. 5. 2024 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana.

After Bite in Ben's
Priporočamo
Redna cena: 19,22
Akcijska cena s Kartico zvestobe: 16,34

Naši farmacevti svetujejo

Težave s prhljajem
Članki in nasveti

Težave s prhljajem

Prhljaj je ena od najpogostejših težav s kožo, vzrokov za njegov nastanek pa je lahko več. Kaže se s prekomernim luščenjem kože na poraščenih območjih glave. Najpogosteje na lasišču, lahko pa se pojavi tudi na bradi, v obrveh ali na drugih poraščenih območjih.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri