Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Članki in nasveti

Svetovni dan sladkorne bolezni

 

Svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga vsako leto obeležujemo 14. novembra, simbolizira svetovno prizadevanje za obvladovanje in ozaveščanje o sladkorni bolezni. Letošnja osrednja tematika je posvečena analizi rezultatov nedavno končanega evropskega kohezijskega projekta Dvig zdravstvene pismenosti v Sloveniji in sodobnim pristopom v zdravju in bolezni, ki vključujejo digitalne pristope, t. i. zdravje na daljavo.

Odločitev Slovenije, da se bo obvladovanja bremena sladkorne bolezni lotila strateško, sega že v leto 2005. Tudi s sodelovanjem predstavnikov stroke lekarniških farmacevtov je nastal prvi strateški dokument – Nacionalni program za obvladovanje sladkorne bolezni 2010–2020, za njim pa je nastal Državni program za obvladovanje sladkorne bolezni 2020–2030. Državni program se izvaja z dveletnimi akcijskimi načrti, ki jih oblikuje in usklajuje koordinativna skupina pri Ministrstvu za zdravje.

Krovni cilji so:
1. krepiti zdravje prebivalstva s poudarkom na sladkorni bolezni z aktivnostmi, ki so komplementarne drugim programom, načrtom in projektom;
2. odložiti oziroma preprečiti sladkorno bolezen tipa 2 in povečati možnosti za njeno zgodnje odkrivanje ter
3. zmanjšati zaplete in umrljivost zaradi sladkorne bolezni in povečati kakovost življenja, vključno z dolgotrajno oskrbo.

Zdravstvena pismenost zajema številne vidike posameznika, populacije in (zdravstvenih) organizacij. Letošnji predstavitvi sklepnih rezultatov in priporočil nacionalne konference ob dnevu sladkorne bolezni bomo dodali še aktualno predstavitev strategije razvoja in nadaljnjih ukrepov na področju digitalizacije. Ključni vlogi pri preprečevanju in/ali odlašanju resnih zapletov in izboljšanju kakovosti življenja obolelih sta zgodnja diagnoza in učinkovito upravljanje sladkorne bolezni. Lekarniški farmacevti smo pri tem pomemben vir informacij in podpora pri zdravljenju zaradi lahke in neposredne dostopnosti ter visoke strokovne usposobljenosti. V sklopu naših kognitivnih storitev v lekarnah omogočamo meritve krvnega sladkorja in interpretacijo dobljenih rezultatov v luči optimalnih vrednosti. Ozaveščamo o učinkih povišanega krvnega sladkorja in izvajamo izobraževanje o pravilni samokontroli. Informiramo o dejavnikih tveganja in opcijah nefarmakološkega zdravljenja. Pomagamo pri doslednem jemanju zdravil po zdravniških navodilih in opozarjamo na pomen rednega zdravljenja, ki se sčasoma spreminja in prilagaja. Izvajamo tudi pregled uporabe zdravil (PUZ) z namenom povečanja zavedanja o zdravilih in njihovi pravilni uporabi, krepitev sodelovanja in identifikacijo ter odpravljanje morebitnih težav pri zdravljenju z zdravili. Naš cilj je izboljšati kakovost življenja posameznikov s sladkorno boleznijo. V ta namen nudimo izdelavo osebne kartice zdravil (OKZ), ki vsebuje seznam zdravil s smernicami za pravilno uporabo.

Lekarniški farmacevti vam lahko pomagamo pri zgodnjem odkrivanju sladkorne bolezni in svetujemo o njenem obvladovanju.

Svetovni dan sladkorne bolezni je ključnega pomena za ozaveščanje o naraščajočem problemu sladkorne bolezni na svetovni ravni, poudarja pa tudi pomen zgodnje diagnoze, učinkovitega obvladovanja bolezni in svetovnega sodelovanja v boju proti tej bolezni. V Sloveniji je v ospredju poudarek na aktivnih strateških pristopih za izboljšanje obvladovanja bolezni in izboljšanje kakovosti življenja obolelih.

 

 

Naši farmacevti svetujejo

Težave s prhljajem
Članki in nasveti

Težave s prhljajem

Prhljaj je ena od najpogostejših težav s kožo, vzrokov za njegov nastanek pa je lahko več. Kaže se s prekomernim luščenjem kože na poraščenih območjih glave. Najpogosteje na lasišču, lahko pa se pojavi tudi na bradi, v obrveh ali na drugih poraščenih območjih.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Jamieson izbrani izdelki -15 %

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 15 % popusta na izbrane izdelke Jamieson. Akcija velja do 30. 4. 2024 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. 

Jamieson izbrani izdelki -15 %
Priporočamo
Redna cena: 19,79
Spletna akcijska cena: 15,83

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri