Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Novice

2. Festival zdravja privabil številne obiskovalce

 

V Križankah je minulo soboto potekal 2. Festival zdravja, ki ga je Lekarna Ljubljana pripravila z namenom na enem mestu združiti vse tiste, ki želijo s svojimi storitvami, izdelki, znanjem osveščati o bolj zdravem in kakovostnem življenjskem slogu. Kljub slabšemu vremenu so Križanke napolnili obiskovalci, ki so prišli opraviti različne preventivne meritve in se posvetovati z magistri farmacije Lekarne Ljubljana ter drugimi strokovnjaki.

»Prišel sem izmeriti vrednosti vitaminov in mineralov v telesu. Razen malo nizkega vitamina C so ostale vrednosti odlične,« je opisal svojo izkušnjo 61-letni Franc Sever iz Viča, ki se je v soboto udeležil Festivala zdravja v Križankah. Ta dan so bile na voljo tudi ostale meritve: meritev vrednosti glukoze, holesterola in trigliceridov v krvi, meritve srčnega utripa, EKG in saturacije (zasičenosti krvi s kisikom), meritev kostne gostote, CO v izdihanem zraku, meritev venskega pretoka. O vrednostih meritev so se obiskovalci lahko posvetovali tudi z magistri farmacije Lekarne Ljubljana. Lekarna Ljubljana je predstavila Program opustimo kajenje in način uporabe zdravilnih zelišč v sodobnem lekarništvu.

Čeprav je bila sobota deževna, so Križanke ta dan postale središče zdravega načina življenja. Na stojnicah se je predstavilo več kot 50 podjetij in društev, ki so obiskovalcem nudili številne nasvete o preventivnih aktivnostih za vitalnost in dobro počutje ter informacije o izdelkih za ohranjanje zdravja. Na stojnici Rdečega križa Slovenije so obiskovalci lahko obnovili znanje prve pomoči, predstavniki Zdravstvenega doma Ljubljana so prikazali način sprostitve dihalnih poti pri dojenčkih in odraslih, Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna pa je obiskovalkam predstavilo prikaz pravilnega pregleda dojk. Med ukrepi za zdravje je bila v ospredju tudi preventivna skrb za kožo. Specialistka dermatovenerologije je pregledovala kožna znamenja, potekali so pregledi kože obraza in svetovanje pravilne obrazne nege. Matej Lovšin iz Zavoda za diabetes, je poudaril: »Nad festivalom smo navdušeni, saj nudi vsebinsko izjemno pester program čez cel dan. Ljudje so kljub slabemu vremenu prišli na dogodek. Na naši info točki so si lahko obiskovalci izmerili krvni sladkor, se poučili o gibanju krvnega sladkorja, glikemično obremenilni hrani ter preprečevanju in zdravljenju diabetesa. Zavod za diabetes je s Festivalom zdravja tudi uradno začel z letošnjo kampanjo za omejevanje diabetesa Bodi odličnjak!«.

Ker sta redna telesna vadba in ustrezna prehrana dejavnika, ki pomembno vplivata na naše zdravje, počutje in videz, so poskrbeli za gibalne urice, na katerih so se lahko razgibale vse generacije, obiskovalci pa so se lahko seznanili tudi s pripravo različnih zdravih obrokov.

V kotičkih prizorišča so na svoj račun prišli tudi najmlajši. Tako so lahko deževen dan ustvarjalno in aktivno preživeli v Križankah. Zmešali so si lahko svojo kremico, si pripravili svoj zeliščni šopek ali se naučili veliko zanimivega o svojem telesu in naredili svojo osebno izkaznico. Slikali so na prava slikarska stojala, se naučili pravilnega udarca z golf palico in se preizkusili v mini golfu. Festival so obiskali Robert Kranjec, s katerim so obiskovalci tekmovali v smučarskih skokih, in košarkarji Uniona Olimpije: Gregor Hrovat, Blaž Mahkovic in Luka Rupnik, s katerimi so se otroci pomerili v metanju na koš. Deklice so bile navdušene nad poslikavo obraza, vsi pa so se zabavali v novi inovativni igri Swingy in kar je bilo najboljše: »Lizali presni sladoled!«, je dogajanje opisal 5-letni Aleksander, ki se je udeležil tudi vadbe za najmlajše, kjer so hodili po vrvi, plesali in se lovili.

Dogodek je imel tudi dobrodelno noto. Namestnik direktorja Lekarne Ljubljana Matej Linke je ob 12. uri predal donacijo – opremljen reševalni motocikel Honda Crosstourer, reševalni postaji Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Andrej Fink, vodja reševalne postaje, in Domen Vodopivec, reševalec motorist, sta prevzela donacijo. Ob tem je Andrej Fink povedal: »S to donacijo smo veliko bližje uresničitvi zastavljenega cilja, da bomo lahko pokrili več nesreč, ki se zgodijo sočasno, s tem pa bomo še izboljšali zagotavljanje prve in nujne medicinske pomoči na območju Mestne občine Ljubljana, pa tudi širše.«

Lekarna Ljubljana je dan pred Festivalom zdravja pripravila kulturno-družabni dogodek za sodelavce, partnerje in prijatelje - 1. Akademijo Lekarne Ljubljana. »Zgodba o Lekarni Ljubljana je zgodba o uspehu, zgodba o nas in o vas,« je v pozdravnem nagovoru povedal direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej. Dogodek se je odvil v ljubljanskem lutkovnem gledališču, na Odru pod zvezdami. Izbor prizorišča je v sebi nosil dobršno mero simbolike, na katero je opomnil tudi dr. Sedej: »Smo luč, ki v slovenski prostor, posebej v ta zmedeni slovenski zdravstveni sistem prinaša svetlobo. V to luč zaupajo več tisoči, ki vsak dan iščejo pomoč v naših lekarnah in kjer so jim naši farmacevti in farmacevtke zaupniki, svetovalci, pomočniki. Smo svetloba, ki sveti v temi, in smo prepričani, da moremo in moramo premagati temo!«

Na prireditvi je imela prednost glasba, saj je »najboljše zdravilo brez stranskih učinkov dobro zapeta pesem.« Nastopili so Slovenski oktet, pevski zbor Lekarne Ljubljana in Alenke Godec.

»Kdor ima cilje, mu noben napor ni odveč, saj ga razume kot pot do uspeha,« je še dejal direktor Lekarne Ljubljana, ki je podelil priznanja bivšima sodelavkama: Dragani Žitnik, mag. farm. in Zvonki Pavlovčič, mag. farm., ki sta svojo delovno kariero posvetile Lekarni Ljubljana, kjer sta, kot je poudaril, našle dovolj delovnih izzivov za več kot 30 let. Tretje priznanje je dobila članica Sveta zavoda Lekarne Ljubljana Angela Murko Pleš, ki je s svojim dolgoletnim in predanim delom pripomogla k uspešnemu razvoju zavoda.

Naši farmacevti svetujejo

Težave s prhljajem
Članki in nasveti

Težave s prhljajem

Prhljaj je ena od najpogostejših težav s kožo, vzrokov za njegov nastanek pa je lahko več. Kaže se s prekomernim luščenjem kože na poraščenih območjih glave. Najpogosteje na lasišču, lahko pa se pojavi tudi na bradi, v obrveh ali na drugih poraščenih območjih.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri