Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Novice

70 let Lekarne Ljubljana Za zdravje in lepši jutri vseh nas

 

S koncem 2. svetovne vojne se je v Ljubljani kmalu končalo obdobje zasebnih javnih lekarn. Leta 1945 se je začelo podržavljanje lekarn. Prva je bila podržavljena lekarna Pri zlatem jelenu in preimenovana v I. državno lekarno v Ljubljani (današnja Centralna lekarna). V njej je po prenovi v letu 1947 začel nastajati Galenski laboratorij. Bila je največja in najsodobnejša lekarna v tedanji Jugoslaviji. Do leta 1949 je dvanajst ljubljanskih lekarn prešlo v državno last, ostale so ukinili, njihovo opremo in inventar pa prenesli v druge lekarne. Tako se je pred sedemdesetimi leta začela zgodba o Lekarni Ljubljana. Večina nacionaliziranih lekarn deluje še danes, čeprav ne nujno na istem mestu.

Vse ohranjene ljubljanske lekarne – razen Lekarne Ramor, današnje Lekarne Miklošič, ki je takoj po osvoboditvi postala lekarna zaprtega tipa in je izdajala zdravila le na recept – so tudi po nacionalizaciji ostale gospodarsko samostojne organizacije. Operativno jih je vodila Uprava mestnih lekarn Ljubljana, ki je vodilno in razvojno vlogo med ljubljanskimi lekarnami namenila Centralni lekarni.

1.januarja 1977 so se ljubljanske lekarne združile v enotno delovno organizacijo z nazivom Lekarna Ljubljana p.o. Ljubljana. V Lekarno Ljubljana je bilo na začetku združenih 16 lekarniških enot, povsem nova enota pa so postale skupne službe, v katerih so se združile organizacijsko-finančne in strokovnofarmacevtske dejavnosti. V letu 1977 se je s priključitvijo Lekarne Idrija z Lekarniško postajo Cerkno prvič razširila tudi lekarniška mreža, ki je bila do tedaj po obsegu bolj ali manj takšna kot v obdobju takoj po drugi svetovni vojni.

V Ljubljani so organizirali 24-urno neprekinjeno preskrbo z zdravili, v Idriji in Cerknici pa nekajurno preskrbo z zdravili ob nedeljah in praznikih. Na začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja je Lekarna Ljubljana povezovala že 23 lekarniških enot – 18 lekarn in pet lekarniških postaj (danes se imenujejo lekarniške podružnice), mesto Ljubljana pa je leta 1982 z odprtjem lekarne v zgradbi Zdravstvenega doma Črnuče po poltretjem desetletju dobilo prvo namensko zgrajeno lekarno po vojni.

Med pomembnejšimi mejniki v tem obdobju velja omeniti predvsem naslednje: odprtje nove Lekarne pri polikliniki leta 2004, ki je od Lekarne Miklošič prevzela dolžnosti 24-urne neprekinjene preskrbe z zdravili s poudarkom na specifičnih storitvah za bližnje specialistične ambulante; uvedba novega, samopostrežnega pristopa k prodaji tržnega blaga, razširitev obsega tržnega dela dejavnosti z razvojem novih izdelkov pod blagovno znamko Lekarne Ljubljana, uvedbo programa zvestobe s Kartico zvestobe, v katerega je danes vključenih že več kot 176.000 strank, in vzpostavitev spletne lekarne z dostavo izdelkov na dom. Konec leta 2009 pa je zaznamovala ustanovitev lastne veledrogerije LL Grosist.

Velikega pomena je bila konec leta 2012 ureditev novih prostorov dežurne lekarne v neposredni bližini urgentnega bloka ob Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, kamor se je preselila Lekarna pri polikliniki, ki je z avtomatiziranim lekarniškim sistemom za shranjevanje in izdajo zdravil postala največja in najsodobnejša lekarna v Sloveniji.

 

 

Poleg odpiranja novih enot pa je Lekarna Ljubljana prenovila in na primernejše lokacije preselila vrsto že obstoječih enot.

Med najbolj zahtevnimi je bila prenova Lekarne Mirje, ene najstarejših lekarn v Ljubljani, v kateri so restavrirali več kot sto let staro pohištvo in del opreme ter je tako tudi posodobljena ohranila starodoben videz in vzdušje.

Lekarna Ljubljana je jubilejno leto, ko praznuje 70. obletnico delovanja,    pričakala kot največji javni lekarniški zavod v Sloveniji z več kot 360 zaposlenimi v 52 poslovnih enotah – lekarnah in lekarniških podružnicah, galenskem laboratoriju ter upravi.

Z zdravili ter ostalimi izdelki za ohranjanje in krepitev zdravja oskrbuje prebivalce Mestne občine Ljubljana in prebivalce okoliških občin Borovnice, Brezovice, Cerknice, Cerknega, Grosuplja, Idrije, Ivančne Gorice, Loga - Dragomera, Logatca, Loške doline, Lukovice, Medvod, Škofljice, Velikih Lašč, Dobrepolja, Trzina, Vrhnike, Horjula in Blok.

Preko spleta lahko z določenimi izdelki oskrbuje tudi celotno Slovenijo.

 

Družbeno odgovorno delovanje ena od temeljnih vrednot

Družbeno odgovorno ravnanje je sestavni del filozofije Lekarna Ljubljana in se ne odraža le v odnosu do zaposlenih, strank in poslovnih partnerjev, temveč posega v vse pore družbe oziroma lokalne skupnosti.

Prizadevanja za ravnovesje med službenimi in družinskimi obveznostmi dokazuje polni certifikat družini prijazno podjetje, s predavanji, strokovnimi prispevki in publikacijami, ki jih izdajajo pod okriljem Založbe Lekarna Ljubljana, med otroki in laično javnostjo spodbujajo skrb za zdravje in zdrav način življenja ter z organizacijo Festivala zdravja zagotavljajo brezplačen dostop do strokovnega znanja in lekarniških storitev vsem, ki jih potrebujejo.

Poseben pečat družbeno odgovornega delovanja Lekarne Ljubljana pa je ustanovitev Ljubhospica, ki je leta 2016 prevzel patronat nad edino hišo hospica v Sloveniji.

Razvoj lekarniških storitev

Izdaja zdravil, njihova priprava in kratko pojasnilo o njihovi pravilni in varni uporabi že dolgo niso več edine naloge lekarniških strokovnih delavcev, zaposlenih v enotah Lekarne Ljubljana. Pred dobrimi dvajsetimi leti se je v Sloveniji prvič začelo govoriti o farmacevtski skrbi. V letu 2011 je Lekarna Ljubljana uvedla program Opustimo kajenje, v letu 2012 pa prva svetovanja v okviru zdravega življenjskega sloga: pri merjenju krvnega tlaka, pri hiperlipidemiji in pri meritvi glukoze v krvi. Leta 2015 so dodali tri nove storitve: svetovanje pri povišani telesni teži, svetovanje pri težavah s prostato in svetovanje ob osteoporozi.

Leto kasneje so uvedli še svetovanje pri težavah s kožo in leta 2018 svetovanje ob venskem popuščanju. V letu 2013 je Lekarna Ljubljana uvedla Osebno kartico zdravil, sistematičen in pregleden izpis zdravil ter drugih izdelkov za ohranjanje zdravja, ki jih pacient uporablja, junija 2014 pa je kot ena prvih v Sloveniji pacientom ponudila kognitivno storitev Pregled uporabe zdravil, poglobljen pogovor magistra farmacije o poznavanju, uporabi in morebitnih neželenih učinkih zdravil pacienta. Leta 2016 se je projektu farmakoterapijskega pregleda, ki ga izvaja magister farmacije v ambulanti farmacevta svetovalca v zdravstvenem domu, pridružila tudi Lekarna Ljubljana.

 

                                         

Razvoj galenskega in kontrolno analiznega laboratorija

Galenski laboratorij za maloserijsko proizvodnjo zdravil, ki je od leta 1947 deloval v tedaj prenovljenih kletnih prostorih Centralne lekarne, od leta 1995 domuje na Tbilisijski ulici in je danes največji galenski laboratorij v Sloveniji z okoli 130 izdelki lastne proizvodnje. Med njimi so galenski izdelki, zdravila z dovoljenjem za promet, recepturne olajšave in mazilne podlage, kozmetika, čaji, prehranska dopolnila in biocidi. Od leta 2003 ima certifikat o izvajanju dobre proizvodne prakse za zdravila (EU GMP). Morda se niti ne zavedamo velikega pomena, ki ga še vedno imajo galenski laboratoriji za nemoteno preskrbo našega trga z zdravili. Slovenski trg je namreč relativno majhen in pogosto nezanimiv za velika tuja farmacevtska podjetja. Prav galenski laboratoriji pa so tisti, ki lahko z maloserijsko proizvodnjo zagotovijo dostopnost mnogih deficitarnih zdravil.

Pot izdelka na trg je zaradi zagotavljanja kakovosti dolga in zahtevna. Za preverjanje      kakovosti skrbi Kontrolno analizni laboratorij, ki je od leta 1954 deloval v sklopu Centralne lekarne, se v skladu z dobro proizvodno prakso, ki zahteva neodvisnost kontrole, leta 1980 odcepil od Galenskega laboratorija in bil šest let pozneje verificiran kot prvi kontrolno-analizni laboratorij v Sloveniji. Danes je sodobno opremljen, sledi strogim zahtevam dobrih praks in si prizadeva za nenehno izboljševanje kakovosti. V kontrolno analiznem laboratoriju se izvaja kontrola vseh vhodnih surovin in končnih izdelkov lastne blagovne znamke Lekarne Ljubljana.

 

BESEDILO JE POVZETO PO: Receptum. Sedemdeset let Lekarne Ljubljana. (Ur.: T. Hace in M. Ferle). - Ljubljana: Lekarna, 2019 (v tisku).

FOTOGRAFIJE: Domen Grögl, Matevž Paternoster, arhiv Lekarne Ljubljana.

 

Naši farmacevti svetujejo

Prebavne težave in nasveti, kako jih lajšati – napihnjenost, zaprtje, diareja
Članki in nasveti

Prebavne težave in nasveti, kako jih lajšati – napihnjenost, zaprtje, diareja

Različne prebavne težave, kot so spahovanje, napihnjenost, bolečina v trebuhu in napenjanje, pacienti navadno pripišejo plinom v črevesju.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Ars Pharmae izbrana prehran. dopolnila -15 %

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 15 % popusta na izbrana prehranska dopolnila Ars Pharmae. Akcija velja od 1. 3. do 31. 3. 2024 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Ars Pharmae izbrana prehran. dopolnila -15 %
Priporočamo
Redna cena: 14,99

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri