Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Članki in nasveti

Nega kože pozimi

Avtor prispevka:

 

Pozimi se je že skoraj vsak od nas kdaj spopadal z izsušenostjo kože ali občutkom, da kožo zateguje. Pozimi našo kožo napadata mraz in veter, ki povzročata nelagodje in občutek izsušenosti. V zaprtih prostorih je zaradi ogrevanja zrak suh in topel, zunaj pa hladen in vlažen. Posledica nenehnega menjavanja okolja je med drugim tudi suha in izsušena koža.

O izsušeni koži govorimo, kadar v njeni zgornji plasti primanjkuje vode. Pordelost, srbečica, pekoč občutek in luščenje so navadno najpogostejši pokazatelj suhe kože. Suha koža je brez sijaja, zmanjša se njena prožnost, na nekaterih predelih je lahko hrapava in groba na otip. Pri težjih oblikah se lahko pojavijo tudi ekcemi, koža je lahko razpokana in poškodovana.

Kako negovati kožo pozimi?

Nega telesa

  • Pri umivanju ne smemo pretiravati z vročimi prhami ali kopelmi. Prhanje naj traja največ 10 minut in prhajte se z mlačno vodo. Predolgo prhanje ali kopanje topi maščobno zaščito kože. Izogibajmo se uporabi alkalnih mil, ki še dodatno izsušijo kožo. Svetujemo uporabo sindetov ali oljnih mil. Po prhanju z brisačo le nežno popivnajte kapljice vode. •
  • Po kopanju nanjo nanesemo negnovalni izdelek, npr. kremo, losjon, balzam, ki naj vsebuje več maščob kot vode, da na površini kože ustvari tanek maščobni sloj, ki prepreči izhlapevanje vode in jo zadrži v koži. Priporočljivo je, da izdelek vsebuje tudi naravne vlažilce, kot sta glicerin in urea. Ti imajo sposobnost vezave vode v koži in jo s tem v njej tudi zadržijo. Izdelek lahko po potrebi nanesemo tudi večkrat na dan. Pomembno je, da negovalni izdelek nanesemo v zadostni količini.

Nega obraza

Koža na obrazu je med bolj izpostavljenimi, zato ji moramo nameniti še več pozornosti.

  • Tudi pri čiščenju obraza moramo paziti, da ne uporabljamo preveč agresivnih sredstev, ki bi lahko kožo še dodatno izsušili. Izdelki za čiščenje naj ne vsebujejo alkalnih mil ali alkohola. Za čiščenje svetujemo izdelke, ki jih ni treba izpirati, kot je mleko za čiščenje ali micelarna voda. Po čiščenju z mlekom sledi nanos tonika, ki naj bo nežen in brez alkohola.
  • Takoj po čiščenju nanesemo kremo. Kožo je treba negovati z bolj mastno kremo, ki vsebuje vlažilce, lipide, ceramide in hialuronsko kislino, kar pomaga pri vezavi in zadrževanju vlage v koži. Zima je čas, ko koža poleg vlaženja potrebuje tudi dodatno zaščito pred mrazom in vetrom. Vedno, ko se odpravite ven na sprehod, v trgovino, na smučanje ali sankanje, morate kožo dodatno zaščiti, vsekakor pa mora tudi zimska krema za obraz vsebovati zaščitni UV-faktor.

Nega ustnic

Mraz, veter, suh zrak v ogrevanih prostorih in vlaženje ustnic z jezikom pozimi hitro izsušijo kožo na ustnicah, zato večkrat na dan na ustnice nanesite balzam. Izberite balzam za ustnice z blažilnim učinkom, ki mehča površino kože in jo hkrati vlaži.

Nega rok

Roke so najbolj izpostavljen del telesa, zato s primerno nego poskrbite, da koža na njih ne bo izsušena ali celo razpokana. Zlasti v tem obdobju, ko si roke še pogosteje umivamo in razkužujemo, moramo poskrbeti za dodatno nego. Roke si umivajte z mlačno vodo in ne z agresivnimi sredstvi. Po vsakem umivanju in razkuževanju priporočamo nanos kreme, da kožo zaščitimo in preprečimo izsušitev. Priporočamo uporabo rokavic med čiščenjem in ko smo zunaj na mrazu.

Poskrbeti je treba tudi za zadosten vnos tekočine, prezračevanje in vlaženje prostorov.

Naši farmacevti svetujejo

Težave s prhljajem
Članki in nasveti

Težave s prhljajem

Prhljaj je ena od najpogostejših težav s kožo, vzrokov za njegov nastanek pa je lahko več. Kaže se s prekomernim luščenjem kože na poraščenih območjih glave. Najpogosteje na lasišču, lahko pa se pojavi tudi na bradi, v obrveh ali na drugih poraščenih območjih.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Jamieson izbrani izdelki -15 %

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 15 % popusta na izbrane izdelke Jamieson. Akcija velja do 30. 4. 2024 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. 

Jamieson izbrani izdelki -15 %
Priporočamo
Redna cena: 19,79
Spletna akcijska cena: 15,83

Zanimive in povezane vsebine

Vpliv stresa na kožo
Članki in nasveti

Vpliv stresa na kožo

Koža se lahko negativno odzove na stres. Že dolgo je znano, da lahko različna duševna in čustvena stanja vplivajo na nastanek in potek kožnih bolezni.

Težave s kožo v zimskem času
Članki in nasveti

Težave s kožo v zimskem času

V zimskih mesecih smo bolj izpostavljeni večjim temperaturnim razlikam, vetru in vlagi, zato je treba dodatno pozornost posvetiti pravilni ter redni negi kože. Dodatno pozornost in nego zlasti potrebujejo stanja kože, kot so atopijski dermatitis, seboroični dermatitis, luskavica in rozacea.

Nega rok in nohtov
Članki in nasveti

Nega rok in nohtov

Roke so poleg obraza najbolj izpostavljen del telesa, ki v zimskih mesecih potrebuje dodatno nego.

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri