Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Novice

Odprtje Parka Hradeckega in dan odprtih vrat Hiše Ljubhospica

 

Lekarna Ljubljana je 25. maja 2023 odprla Park Hradeckega. Po dogodku ob uradnem odprtju parka je potekal tudi dan odprtih vrat Hiše Ljubhospica, kjer so obiskovalci lahko izvedeli več o poslanstvu in delu edinega stacionarnega hospica v Sloveniji.

Lekarna Ljubljana je uradno odprla Park Hradeckega, ki se nahaja ob Hiši Ljubhospica. Park s sprehajalno klančino je namenjen umiku v naravo tako uporabnikom hiše in njihovim svojcem kot tudi vsem ostalim okoliškim prebivalcem in obiskovalcem. 

Park Hradeckega
Park Hradeckega
Prerez traku ob uradnem odprtju Parka Hradeckega
Prerez traku ob uradnem odprtju Parka Hradeckega
Nagovor direktorja Lekarne Ljubljana dr. Marjana Sedeja
Nagovor direktorja Lekarne Ljubljana dr. Marjana Sedeja
Nagovor župana Mestne občine Ljubljana g. Zorana Jankovića
Nagovor župana Mestne občine Ljubljana g. Zorana Jankovića
Nastop Domna Valiča
Nastop Domna Valiča
Glasbeni nastop Alenke Godec
Glasbeni nastop Alenke Godec
Nastop Lane Savič, študentke Akademije za glasbo
Nastop Lane Savič, študentke Akademije za glasbo
Okrogla miza z dr. Marjanom Sedejem, Marijo Pichler in dr. Silvom Šinkovcem
Okrogla miza z dr. Marjanom Sedejem, Marijo Pichler in dr. Silvom Šinkovcem
Park Hradeckega
Park Hradeckega
Park Hradeckega
Park Hradeckega

Park se razprostira na 2.000 m2 površine med Hradeckega cesto in Ljubljanico. Začne se na nivoju ceste, nato pa se uporabnik po širokem sprehajalnem pasu spusti do pergole in niše, kjer lahko ob fontani v prijetnem zelenem okolju poišče svoj mir. Posebno pozornost pri zasnovi in izvedbi so namenili zagotovitvi enostavnega dostopa tudi za gibalno ovirane osebe. Arhitekturno zasnovo z ozelenitvijo so sprojektirali v Ateljeju Hočevar, dela je izvajalo podjetje KPL d.o.o. Avtorji parka so Aleksander Vujovič, mag. inž. arh., Branko Hojnik, akad. slik. in Primož Hočevar, univ. dipl. inž. arh.

Ob odprtju parka je direktor Lekarne Ljubljana in Ljubhospica, dr. Marjan Sedej, povedal: »Lekarna Ljubljana že sedem let omogoča delovanje Hiše Ljubhospica, katere poslanstvo je nudenje brezplačne hospic paliativne oskrbe neozdravljivo bolnim in psihosocialne podpore svojcem. Nasproti hiše smo uredili sprehajalni park, ki je namenjen uporabnikom, ki so večinoma mobilni na invalidskem vozičku ali postelji, njihovi svojci pa se bodo lahko sem umaknili v najhujših trenutkih, ko se soočajo z umrljivostjo in izgubo najbližjega. Seveda pa so v parku dobrodošli tudi vsi drugi obiskovalci. Park je poimenovan po Janezu Nepomuku Hradeckem, ki je bil župan Ljubljane kar 26 let in je bistveno prispeval k njenemu razvoju v prvi polovici 19. stoletja. Njegova veličina se je kazala v skrbi za malega človeka, za reveže. Po njem bi se morali zgledovati vsi. Ob današnjem dnevu bi zato rad pozval tudi odgovorne, da končno uredijo dolgotrajno oskrbo in znotraj nje celostno hospic oskrbo. Vabim vas, da obiščete Hišo Ljubhospica, kjer boste spoznali, kakšno kulturo poslavljanja in smrti živimo v Ljubhospicu ter kako lepi odnosi se lahko razvijejo še zadnje dni življenja. Prepričan sem, da bodo po tem spoznanju boljši, bolj strpni in prijateljski tudi vaši odnosi.«

Na dogodku je obiskovalce nagovoril tudi župan Mestne občine Ljubljana, g. Zoran Janković, ki je poudaril, da Lekarna Ljubljana pod vodstvom dr. Marjana Sedeja opravlja izjemno delo kot glavna podpornica Hiše Ljubhospica in s tem omogoča brezplačno oskrbo hudo bolnim. »Tokrat je ponovno pokazala družbeno odgovorno ravnanje z ureditvijo parka. Park Hradeckega na nekoč nedostopnem zemljišču je velika pridobitev. Čestitam in zahvaljujem se vsem sodelujočim pri tem projektu. Prepričan sem, da se bodo Ljubljančanke in Ljubljančani tukaj dobro počutili, uporabniki hiše in njihovi bližnji pa našli miren kotiček v naravi. V kolikor bomo potrebovali oskrbo v zadnjem obdobju življenja, bomo lahko srečni, če bomo svoje zadnje dni preživljali v tem parku in Hiši Ljubhospica z izjemno oskrbo in sočutnim odnosom do uporabnikov.« Prav tako je pozval pristojne k čimprejšnji ureditvi in umestitvi hospic paliativne oskrbe v zdravstveni sistem, s čimer bi del sredstev za delovanje hospicev lahko zagotovila tudi država.

Na dogodku so nastopili mlada violinistka Lana Savič, študentka Akademije za glasbo, Alenka Godec in Domen Valič z zgodbo Jazbečeva darila v slovo.

Po odprtju parka so za obiskovalce pripravili tudi dan odprtih vrat Hiše Ljubhospica, ki se je začel z uvodno čajanko z Rdečimi noski, nadaljeval pa z okroglo mizo na tematiko kulture slovesa z dr. Marjanom Sedejem, Marijo Pichler in dr. Silvom Šinkovcem. Sodelavci in prostovoljci hiše so obiskovalcem predstavili poslanstvo in potek dela v Hiši Ljubhospica ter nudili vodene oglede hiše.

Hiša Ljubhospica je še vedno edini stacionarni hospic v državi, ki kronično bolnim z neozdravljivo boleznijo v pozni paliativni oskrbi in v procesu umiranja zagotavlja celostno hospic paliativno oskrbo z namestitvijo. Hiša pod patronatom Lekarne Ljubljana deluje od februarja 2016. S tem so zagotovljena sredstva za brezplačno oskrbo z namestitvijo za vse uporabnike. 

Nahaja se na Hradeckega cesti 20 v Ljubljani, v zelenju pod Golovcem. Ima 12 enoposteljnih sob. V hiši kot razširjena družina gradijo odnose na pristen in iskren način s posluhom za individualne potrebe uporabnikov in za celostno skrb - ne le za njihovo bolno telo ampak tudi za duhovno in čustveno podporo. Namen hospic oskrbe je zagotavljanje čim boljše kakovosti življenja do njegovega naravnega konca.

Za celostno neprekinjeno oskrbo skrbi interdisciplinarni tim strokovnih delavcev, ki v skladu z mednarodnimi standardi hospic paliativne oskrbe zagotavlja zdravstveno oskrbo, paliativno zdravstveno nego, psihosocialno in duhovno podporo umirajočim ter njihovim svojcem pred smrtjo, ob smrti in v procesu žalovanja. 

V letu 2022 je bilo v Hišo Ljubhospica sprejetih 219 uporabnikov, približno 600 svojcem so nudili psihosocialno podporo. V letošnjem letu sta bila do 24. maja sprejeta 102 uporabnika, 320 svojcem pa so nudili psihosocialno podporo. V hiši imajo v povprečju 22 sprejemov na mesec, 16 uporabnikov mesečno v hiši svoje življenje zaključi. Povprečna doba oskrbe je 12 dni (nastanjenost od 1 do 40 dni). 

Fotografije: Jure Horvat in Branko Čeak

Naši farmacevti svetujejo

Težave s prhljajem
Članki in nasveti

Težave s prhljajem

Prhljaj je ena od najpogostejših težav s kožo, vzrokov za njegov nastanek pa je lahko več. Kaže se s prekomernim luščenjem kože na poraščenih območjih glave. Najpogosteje na lasišču, lahko pa se pojavi tudi na bradi, v obrveh ali na drugih poraščenih območjih.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Jamieson izbrani izdelki -15 %

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 15 % popusta na izbrane izdelke Jamieson. Akcija velja do 30. 4. 2024 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. 

Jamieson izbrani izdelki -15 %
Priporočamo
Redna cena: 20,60
Akcijska cena s Kartico zvestobe: 16,48

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri