Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Blagovna znamka: BAYER

Bepanthen plus 50 mg/5 mg v 1 g, krema, 30 g

Redna cena
9,44 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Popusti se ne seštevajo. Cena ne vključuje stroškov dostave.

Načini plačila Dostava Osebni prevzem

Podrobno o izdelku

dekspantenol/klorheksidinijev diklorid

Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta.

 • Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati.
 • Posvetujte se s farmacevtom, če potrebujete dodatne informacije ali nasvet.
 • Če opazite kateri koli neželeni učinek, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. Glejte poglavje 4.
 • Če se znaki vaše bolezni poslabšajo ali ne izboljšajo v 3 dneh, se posvetujte z zdravnikom.

Kaj vsebuje navodilo:

 1. Kaj je zdravilo Bepanthen plus in za kaj ga uporabljamo
 2. Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Bepanthen plus
 3. Kako uporabljati zdravilo Bepanthen plus
 4. Možni neželeni učinki
 5. Shranjevanje zdravila Bepanthen plus
 6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

1. Kaj je zdravilo Bepanthen plus in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Bepanthen plus je antiseptična krema, ki pospešuje celjenje površinskih ran in preprečuje okužbo. Vsebuje zdravilni učinkovini dekspantenol (predstopnjo vitamina B5) in klorheksidinijev diklorid.

Dekspantenol po nanosu hitro in z lahkoto prehaja v kožo. V kožnih celicah se pretvori v pantotensko kislino (vitamin B5), ki bistveno vpliva na tvorbo in obnovo kožnega epitelija, pospešuje celjenje ran in blaži vnetja. Klorheksidin je antiseptik in deluje močno protibakterijsko (ubija bakterije, zavira njihovo rast in razmnoževanje) na klinično pomembne po Gramu pozitivne bakterije in tako preprečuje ali omejuje okužbo na površini kože. Učinek klorheksidina v telesu je zanemarljiv zaradi zelo majhnega prehajanja v kri.

Zdravilo Bepanthen plus krema se uporablja za:
- celjenje površinskih ran, pri katerih obstaja možnost okužbe (odrgnine, ureznine, praske, ragade, opekline, vnetje kože (dermatitis));
- preprečevanje okužb kože, kot sta npr. sekundarno inficirani ekcem in nevrodermatitis;
- celjenje razpokanih bradavic zaradi dojenja;
- celjenje poškodb in ran po manjših kirurških posegih.

2. Kaj morate vedeti, preden boste uporabili zdravilo Bepanthen plus krema

Ne uporabljajte zdravila Bepanthen plus krema
- če ste alergični na dekspantenol ali klorheksidinijev diklorid ali katero koli sestavino tega zdravila (navedeno v poglavju 6),
- v ušesih, zlasti, če imate počen bobnič.

Opozorila in previdnostni ukrepi
Pred začetkom uporabe zdravila Bepanthen plus krema se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.
- Pri uporabi pazite, da vam krema ne zaide v oči, ušesa ali na sluznice. Če krema slučajno vendarle pride v stik z očesno veznico, jo izmijte z vodo ali s fiziološko raztopino.
- Zdravila Bepanthen plus krema ne uporabljajte na globokih in umazanih ranah, kožnih razjedah in z okluzivnim povojem, ki ščiti rano pred dostopom zraka in okužbo. Pri takih poškodbah poiščite zdravniško pomoč.
- Pri uporabi antiseptičnih izdelkov, ki vsebujejo klorheksidin, so poročali o redkih, a hudih alergijskih reakcijah, vključno z anafilaksijo. Če se pojavijo simptomi hude alergijske reakcije (npr. sopenje ali težko dihanje, otekanje obraza, koprivnica, ki lahko hitro napreduje do resnejših simptomov, hudega izpuščaja ali šoka), je treba z uporabo zdravila takoj prenehati in poiskati nujno zdravniško pomoč.

Izogibajte se nanosu zdravila Bepanthen plus krema na večje površine kože.
Za zdravljenje razdražene kože, pri kateri ni možnosti okužbe (npr. pri sončnih opeklinah), se priporoča uporaba zdravila Bepanthen krema, ki ne vsebuje antiseptika.

Pri preprečevanju in zdravljenju pleničnih izpuščajev ali pordelosti oziroma bolečin in razpok bradavic na dojkah, se priporoča tudi uporaba zdravila Bepanthen mazilo.

Če se simptomi ne izboljšajo ali se celo poslabšajo, se prosimo posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Druga zdravila in zdravilo Bepanthen plus krema
Obvestite zdravnika ali farmacevta, če uporabljate, ste pred kratkim uporabljali ali pa boste morda začeli uporabljati katero koli drugo zdravilo.

Zdravila Bepanthen plus krema ne uporabljajte hkrati z drugimi antiseptiki. Klorheksidin je nezdružljiv z mili in drugimi anionskimi spojinami, zato zdravila Bepanthen plus krema ne uporabljajte skupaj z njimi.

Nosečnost in dojenje
Če ste noseči ali dojite, menite, da bi lahko bili noseči ali načrtujete zanositev, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden vzamete to zdravilo.

Nosečnost
Med nosečnostjo zdravila ne uporabljajte na večjih površinah in v večjih količinah.

Dojenje
Zdravilo Bepanthen plus krema doječe matere lahko uporabljajo, vendar se v obdobju dojenja ne sme uporabljati na večjih površinah in v večjih količinah. Če ga uporabljate za zdravljenje razpokanih bradavic zaradi dojenja, ga morate pred dojenjem sprati.

Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev
Ni znano, da bi zdravilo Bepanthen plus krema imelo vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja strojev.

Zdravilo Bepanthen plus krema vsebuje lanolin, stearilalkohol in cetilalkohol, ki lahko povzročijo lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis).

3. Kako uporabljati zdravilo Bepanthen plus krema

Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke v tem navodilu ali navodila zdravnika ali farmacevta. Če ste negotovi, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Bepanthen plus krema nanesite v tankem sloju enkrat ali večkrat na dan na očiščene rane ali vnete predele kože. Rano lahko po potrebi pokrijete z gazo ali obližem.

Pogosto nanašanje na isto mesto lahko povzroči draženje kože. Zdravilo je namenjeno za manjše kožne poškodbe; izogibati se je treba nanosu na večjo površino kože.

Med zdraviloma Bepanthen plus krema in Bepanthen plus dermalno pršilo je razlika le v farmacevtski obliki in pomožnih snoveh. Zato se lahko uporabljata po izbiri posameznika, razen pri dojenčkih, pri katerih se priporoča uporaba zdravila Bepanthen plus krema.

Če imate dodatna vprašanja o uporabi zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

4. Možni neželeni učinki

Kot vsa zdravila ima lahko tudi to zdravilo neželene učinke, ki pa se ne pojavijo pri vseh bolnikih.

Po nanosu zdravila Bepanthen plus krema se lahko pojavijo naslednji neželeni učinki:

Zelo pogosti: pojavijo se pri več kot 1 od 10 bolnikov
Pogosti: pojavijo se pri 1 do 10 bolnikih od 100 bolnikov
Občasni: pojavijo se pri 1 do 10 bolnikih od 1.000 bolnikov
Redki: pojavijo se pri 1 do 10 bolnikih od 10.000 bolnikov
Zelo redki: pojavijo se pri manj kot 1 bolniku od 10.000 bolnikov
Neznana pogostnost: pogostnosti iz razpoložljivih podatkov ni mogoče oceniti

Bolezni kože in podkožja
Zelo redko: alergijske reakcije na koži, kot so kontaktni dermatitis, srbenje, eritem, ekcem, izpuščaji, koprivnica, draženje kože, mehurji
Občasno: skelenje

Bolezni imunskega sistema
Neznana pogostnost*: splošne alergijske reakcije, kot so preobčutljivost, anafilaktična reakcija, anafilaktični šok (lahko ogroža življenje), vključno s spremembo laboratorijskih testov, astmatičnim sindromom, blagimi do zmernimi reakcijami na koži (izpuščaji, koprivnico, edemi, srbenjem), dihalih, prebavilih in srčno-žilnem sistemu (kardio-respiratorna stiska).

*Te neželene učinke so ugotovili med uporabo zdravila v obdobju trženja. Našteti neželeni učinki temeljijo na spontanih poročilih v populaciji, zato njihove pogostnosti ni mogoče zanesljivo oceniti.

Če se pojavi alergijska reakcija, zdravilo prenehajte jemati in se posvetujte z zdravnikom. V primeru hude alergijske reakcije poiščite nujno zdravniško pomoč.

Poročanje o neželenih učinkih
Če opazite katerega koli izmed neželenih učinkov, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom. Posvetujte se tudi, če opazite neželene učinke, ki niso navedeni v tem navodilu. O neželenih učinkih lahko poročate tudi neposredno na:
Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke
Sektor za farmakovigilanco
Nacionalni center za farmakovigilanco
Slovenčeva ulica 22
SI-1000 Ljubljana
Tel: +386 (0)8 2000 500
Faks: +386 (0)8 2000 510
e-pošta: h-farmakovigilanca@jazmp.si
spletna stran: www.jazmp.si

S tem, ko poročate o neželenih učinkih, lahko prispevate k zagotovitvi več informacij o varnosti tega zdravila.

5. Shranjevanje zdravila Bepanthen plus krema

Zdravilo shranjujte nedosegljivo otrokom!

Shranjujte pri temperaturi do 25 °C.

Tega zdravila ne smete uporabljati po datumu izteka roka uporabnosti, ki je naveden na ovojnini poleg oznake EXP. Rok uporabnosti zdravila se izteče na zadnji dan navedenega meseca. Zdravilo je po prvem odpiranju uporabno še 12 mesecev.

Zdravila ne smete odvreči v odpadne vode ali med gospodinjske odpadke. O načinu odstranjevanja zdravila, ki ga ne uporabljate več, se posvetujte s farmacevtom. Taki ukrepi pomagajo varovati okolje.

6. Vsebina pakiranja in dodatne informacije

Kaj vsebuje zdravilo Bepanthen plus krema
- Učinkovini sta dekspantenol in klorheksidinijev diklorid. 1 g kreme vsebuje 50 mg dekspantenola in 5 mg klorheksidinijevega diklorida.
- Druge sestavine zdravila (pomožne snovi) so beli vazelin, tekoči parafin, lanolin (E 913), makrogol stearat 2000 (E 431), cetilalkohol, stearilalkohol, DL-pantolakton in prečiščena voda.

Izgled zdravila Bepanthen plus krema in vsebina pakiranja
Zdravilo Bepanthen plus krema je homogena krema rahlo rumenkaste barve z nespecifičnim vonjem in je na voljo v škatli z aluminijasto tubo s polipropilensko zaporko s 30 g kreme.

Način in režim izdaje zdravila Bepanthen plus krema
Izdaja zdravila je brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

Imetnik dovoljenja za promet z zdravilom
Bayer d.o.o., Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana

Proizvajalec
GP Grenzach Produktions GmbH, Emil-Barell-Str. 7, 79639 Grenzach-Wyhlen, Nemčija

Navodilo je bilo nazadnje revidirano dne 16. 12. 2020

Opozorila

Pred uporabo zdravila preberite navodilo za uporabo zdravila v točki 2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Oglejte si tudi
Supradyn Energija, 15 šumečih tablet


Redna cena: 9,44
Supradyn Kids Imuno Boost, 100 želejčkov


Redna cena: 18,63
Supradyn Energija, 30 filmsko obloženih tablet


Redna cena: 13,77
Canespor 10 mg/ml, dermalno pršilo, raztopina, 25 ml
Izdelek je zdravilo.


Redna cena: 12,27
Jamieson izbrani izdelki -15 %

Akcija velja za imetnike Kartice zvestobe do 30. 11. 2023 v enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo.

Jamieson izbrani izdelki -15 %
Odprite srce in podprite Hišo Ljubhospica.

S poslanim SMS-om boste prispevali 5 € za Hišo Ljubhospica. Več na www.ljubhospic.si/sms

LJUBHOSPIC5 NA 1919

Ljubhospic
Priporočamo
Redna cena: 17,11
Akcijska cena s Kartico zvestobe: 13,69

Naši farmacevti svetujejo

Urinska inkontinenca
Članki in nasveti

Urinska inkontinenca

Urinska inkontinenca pomeni nenadzorovano uhajanje urina. Gre za stanje, ki ne ogroža življenja, močno pa zmanjšuje njegovo kakovost in vodi v socialno izolacijo. Bolezen prizadene bolj ženske in osebe, starejše od 60 let.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

 • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
 • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri