Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
pasica
pasica
Blagovna znamka: JOHNSON & JOHNSON

Nicorette 1 mg/odmerek, oralno pršilo 150 odmerkov

Redna cena
29,32 €

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Popusti se ne seštevajo. Cena ne vključuje stroškov dostave.

Načini plačila Dostava

Podrobno o izdelku

1. IME ZDRAVILA

Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina

2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA

En odmerek zagotavlja 1 mg nikotina v 0,07 ml raztopine.
1 ml raztopine vsebuje 13,6 mg nikotina.

Pomožne snovi z znanim učinkom:
etanol 7.1 mg/razpršek
propilenglikol 11 mg/razpršek
butilhidroksitoluen 363 ng/razpršek

Za celoten seznam pomožnih snovi glejte poglavje 6.1.

3. FARMACEVTSKA OBLIKA

Oralno pršilo, raztopina
Prozorna do rahlo opalescentna, brezbarvna do svetlo rumena raztopina.

4. KLINIČNI PODATKI

4.1 Terapevtske indikacije

Zdravilo Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina je indicirano za pomoč pri zdravljenju odvisnosti od kajenja pri odraslih z zmanjšanjem potrebe po nikotinu, vključno z zmanjšanjem odtegnitvenih simptomov med poskusom prenehanja kajenja. Trajno prenehanje uporabe tobaka je končni cilj.

Najbolje je uporabiti zdravilo Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina v kombinaciji s svetovanlno podpornim programom.

4.2 Odmerjanje in način uporabe

Odmerjanje

Med zdravljenjem z zdravilom Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina je treba povsem prenehati s kajenjem.

Odrasli in starejši
V preglednici je priporočena shema uporabe oralnega pršila pri polnem odmerjanju (I. stopnja) in pri zmanjševanju odmerjanja (II. in III. stopnja). Vnesete lahko do 4 odmerke na uro. Naenkrat ne smete vnesti več kot 2 odmerka, v 24 urah pa ne več kot 64 odmerkov (4 odmerke v eni uri v obdobju 16 ur).

I. stopnja: 1. do 6. teden
1 ali 2 odmerka, ko bi oseba običajno kadila ali če začuti močno željo po kajenju. Če želja po kajenju nekaj minut po enem odmerku ne mine, naj uporabi še en odmerek. Če potrebuje 2 odmerka, so lahko naslednji odmerki po dva zaporedna odmerka. Večina kadilcev potrebuje 1 do 2 odmerka vsakih 30 minut do 1 uro. 

II. stopnja: 7. do 9. teden
Zmanjševanje števila odmerkov na dan. Ob koncu 9. tedna naj bi bilo število odmerkov za POLOVICO manjše od njihovega povprečnega števila med I. stopnjo.

III. stopnja: 10. do 12. teden
Zmanjševanje števila odmerkov na dan, tako da 12. teden ne bo večje od 4 odmerkov na dan. Ko se število odmerkov zmanjša na 2 do 4 na dan, je treba z uporabo zdravila Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina prenehati.

Primer: Če je povprečno število pokajenih cigaret na dan 15, je treba uporabiti 1 do 2 odmerka najmanj 15-krat na dan.

Da bi po III. stopnji laže vztrajali pri opustitvi kajenja, lahko uporabniki oralno pršilo še naprej uporabljajo, ko začutijo intenzivno željo po kajenju. Če začutijo intenzivno željo po kajenju, lahko uporabijo najprej en odmerek, če ta ne pomaga v nekaj minutah, pa še enega. V tem obdobju ne smejo uporabiti več kot štirih odmerkov na dan.
Daljše redne uporabe oralnega pršila od 6 mesecev na splošno ne priporočajo. Nekateri bivši kadilci morajo pršilo uporabljati dlje časa, da ne bi začeli ponovno kaditi. Po odvajanju je treba preostalo pršilo shraniti in ga uporabiti, če se pojavi intenzivna želja po kajenju.

Pediatrična populacija
Osebe, mlajše od 18 let, zdravila Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina ne smejo uporabljati. Ni izkušenj z zdravljenjem te starostne skupine z zdravilom Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina.

Način uporabe
Napolnite pršilnik in nastavek za pršenje kolikor je možno približajte odprtim ustom. Vrh vsebnika za pršilo močno pritisnite navzdol in v usta sprostite en odmerek, izogibajte se ustnicam. Med vpihom ne vdihnite, da pršilo ne zaide v dihalne poti. Učinek bo najboljši, če nekaj sekund po vpihu ne požirate.

Osebe med uporabo oralnega pršila ne smejo jesti ali piti.

Svetovalna vedenjska terapija in podpora navadno izboljšata uspešnost.

4.3 Kontraindikacije


• Preobčutljivost na nikotin ali katero koli pomožno snov oralnega pršila, ki so naštete v poglavju 6.1.
• Otroci, mlajši od 18 let.
• Nekadilci.

4.4 Posebna opozorila in previdnostni ukrepi

Zdravilo Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina ne smejo uporabljati nekadilci.

Koristi prenehanja kajenja odtehtajo katerakoli tveganja, povezana s pravilno uporabo nikotin nadomestne terapije (NRT).

Ustrezno zdravstveno osebje mora opraviti oceno koristi in tveganja za bolnike z naslednjimi pogoji:

Srčno-žilne bolezni: Odvisne kadilce, ki so nedavno doživeli miokardni infarkt, imajo nestabilno ali slabšajočo se angino pektoris, vključno s Prinzmetalovo angino, ali hudo srčno aritmijo, so nedavno imeli cerebrovaskularni insult in/ali imajo nenadzorovano hipertenzijo, je treba spodbujati k opustitvi kajenja z nefarmakološkimi ukrepi (na primer s svetovanjem). Če so neuspešni, lahko presodijo o uporabi oralnega pršila, toda njegovo uvajanje mora potekati pod natančnim zdravniškim nadzorom, ker je za to skupino bolnikov na voljo malo podatkov o uporabi. 

Sladkorna bolezen. Bolnikom s sladkorno boleznijo je treba svetovati, naj po opustitvi kajenja in začetku nadomestnega nikotinskega zdravljenja pogosteje merijo krvni sladkor, ker lahko zmanjšanje sproščanja kateholaminov, ki ga povzroča nikotin, vpliva na presnovo ogljikovih hidratov.

Alergijske reakcije: Dovzetnost za angioedem in urtikarijo.

Okvaro ledvic in jeter: Uporabljajte previdno pri bolnikih z zmerno do hudo okvaro jeter in/ali hudo okvaro ledvic, ker je lahko očistek nikotina ali njegovih presnovkov zmanjšan z možnostjo povečanih neželenih učinkov.

Feokromocitomom in nenadzorovanim hipertiroidizmom: Uporabljajte previdno pri bolnikih z nenadzorovanim hipertiroidizmom ali feokromocitomom, ker nikotin povzroča sproščanje kateholaminov.

Boleznimi prebavil: Nikotin lahko pri bolnikih z ezofagitisom ali želodčnimi ali peptičnimi razjedami poslabša simptome, zato je treba pri njih pripravke za nadomestno nikotinsko zdravljenje uporabljati previdno.

Pediatrična populacija
Nevarnost pri otrocih: Odmerki nikotina, ki jih prenesejo kadilci, lahko imajo zelo toksične učinke pri otrocih, ki so lahko usodni. Izdelkov, ki vsebujejo nikotin, ne smemo puščati na mestih, kjer bi jih lahko otroci prijemali ali pojedli, glejte poglavje 4.9 Preveliko odmerjanje.

Prenesena odvisnost: Prenesena odvisnost se lahko razvije, vendar je manj škodljiva in jo je laže prekiniti kot odvisnost od kajenja.

Opustitev kajenja: Policiklični aromatski ogljikovodiki v tobačnem dimu inducirajo presnavljanje zdravil, ki jih presnavlja CYP 1A2 (morda tudi CYP 1A1). Ko kadilec opusti kajenje, se lahko presnova teh zdravil upočasni in poveča njihova raven v krvi. Pojav je lahko klinično pomemben pri zdravilih z ozkim terapevtskim oknom, npr. pri teofilinu, takrinu, klozapinu in ropinirolu. Po opustitvi kajenja se lahko poveča tudi plazemska koncentracija drugih zdravil, ki se delno presnavljajo s CYP1A2, npr. imipramina, olanzapina, klomipramina in fluvoksamina, čeprav podatkov o tem ni in možni klinični pomen tega pojava za ta zdravila ni znan. Omejeni podatki kažejo, da lahko kajenje inducira tudi presnovo flekainida in pentazocina.

Pomožne snovi: Oralno pršilo vsebuje majhno količino etanola (alkohol), manj kot 100 mg v enem odmerku (1 ali 2 razprška). To zdravilo vsebuje manj kot 1 mmol natrija (23 mg) na pršilo, kar v bistvu pomeni "brez natrija". To zdravilo vsebuje 11 mg propilenglikola na razpršek, kar je enakovredno 150 mg/ml. Zaradi prisotnosti butilhidroksitoluena lahko zdravilo Nicorette oralno pršilo povzroči lokalne kožne reakcije (npr. kontaktni dermatitis) ali draženje oči in mukoznih membran.

Paziti je treba, da med uporabo oralnega pršila ne bi pršili v oči.

4.5 Medsebojno delovanje z drugimi zdravili in druge oblike interakcij

Med nadomestnim nikotinskim zdravljenjem in drugimi zdravili niso odkrili klinično pomembnih interakcij. Toda nikotin bi lahko okrepil hemodinamične učinke adenozina, kot je zvišanje krvnega tlaka in srčne frekvence, ter povečan bolečinski odziv (bolečina v prsih tipa angine pektoris), ki jih povzroča dajanje adenozina (glejte poglavje 4.4 Opustitev kajenja).

4.6 Plodnost, nosečnost in dojenje

Ženske v rodni dobi/kontracepcija pri moških in ženskah 

V nasprotju z znanimi škodljivimi učinki kajenja tobaka na zanositev in nosečnost pri ljudeh, učinki nikotinskega terapevtskega zdravljenja niso znani. Tako da ni posebnih priporočil v povezavi z žensko kontracepcijo, najbolj primerno pa je, da so ženske, ki nameravajo zanositi nekadilke in ne uporabljajo NRT (nadomestno nikotinsko zdravljenje). Medtem, ko kajenje lahko škodljivo vpliva na plodnost pri moških, ni nobenih dokazov, da so med zdravljenjem z NRT potrebne posebne kontracepcijske metode pri moških.

Nosečnost

Kajenje med nosečnostjo je povezano s tveganji, kot so intrauterini zastoj rasti, prezgodnje rojstvo ali mrtvorojenost. Opustitev kajenja je najučinkovitejši ukrep za izboljšanje zdravja obeh, nosečnice kadilke in otroka. Čim zgodnejša je abstitenca, tem boljši je učinek. Nikotin prehaja v plod ter vpliva na dihalne gibe in obtočila. Učinek na obtočila je odvisen od velikosti odmerka.

Nosečnicam kadilkam je treba svetovati, naj povsem opustijo kajenje brez nadomestnega nikotinskega zdravljenja. Nadaljevanje kajenja močneje ogroža plod kot nadomestno nikotinsko zdravljenje v okviru nadzorovanega programa odvajanja od kajenja. Noseča kadilka lahko začne uporabljati zdravilo Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina le po nasvetu zdravstvenega delavca.

Dojenje
Nikotin z lahkoto prehaja v materino mleko v količinah, ki lahko vplivajo na otroka, tudi pri uporabi terapevtskih odmerkov. Med dojenjem se je treba uporabi zdravila Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina izogibati. Če kadilka, ki doji otroka, kajenja ni uspela opustiti, lahko začne uporabljati zdravilo Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina le po nasvetu zdravstvenega delavca. Ženske morajo zdravilo uporabiti takoj po dojenju in naj počakajo kolikor dolgo se le da (predlagajo 2 uri) med jemanjem zdravila in naslednjim hranjenjem dojenčka.

Plodnost
Kajenje povečuje tveganje za neplodnost pri ženskah in moških. In vitro študije so pokazale, da nikotin lahko negativno vpliva na kakovost človeške sperme. Pri podganah so pokazale slabšo kakovost sperme in zmanjšano plodnost.

4.7 Vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji

Zdravilo Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina v priporočenih odmerkih nima vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji.

4.8 Neželeni učinki

Učinki zaradi prenehanja kajenja Ne glede na uporabljena sredstva, so znani različni simptomi, ki so povezani z opustitvijo uporabe tobaka zaradi navade. To vključuje čustvene in kognitivne učinke, kot so disforija ali depresivno razpoloženje, nespečnost, razdražljivost, frustracija ali jeza, tesnoba, težave s koncentracijo, in nemir ali neučakanost. Lahko se tudi pojavijo fizični učinki, kot so zmanjšana srčna frekvenca; povečan apetitali povečanje telesne mase, omotica ali presinkopalni simptomi, kašelj, zaprtje, krvavitev dlesni ali razjeda v ustih, ali nazofaringitis. Poleg tega in kar je kliničnega pomena, lahko hrepenenje po nikotinu povzroči močne želje po kajenju.

Zdravilo Nicorette 1 mg/odmerek oralno pršilo, raztopina lahko povzroči neželene učinke, podobne tistim, ki so povezani z nikotinom, ki ga vzamejo na drug način in so v glavnem odvisni od odmerka. Pri občutljivih posameznikih se lahko pojavijo alergijske reakcije, kot so angioedem, urtikarija ali anafilaksije.

Lokalni neželeni učinki po jemanju zdravila so podobni kot pri drugih peroralnih oblikah. Prvih nekaj dni zdravljenja so posebej pogosti dražeč občutek v ustih in grlu ter kolcanje. Med nadaljnjo uporabo se prenašanje normalizira.

Dnevno zbiranje podatkov od preiskovancev je pokazalo, da se neželeni učinki, ki so zelo pogosti, pojavijo v prvih 2-3 tednih uporabe oralnega pršila, nato se je pogostnost zmanjšala.

Neželeni učinki nikotina v oralnem pršilu, ugotovljeni v kliničnih preskušanjih in postmarketinških izkušnjah so predstavljeni spodaj.
Pogostnost je bila ocenjena v kliničnih preskušanjih za neželene učinke v postmarketinških izkušnjah. Zelo pogosti ( 1/10); pogosti (1/100 do < 1/10); občasni ( 1/1.000 do < 1/100); redki ( 1/10.000 do < 1/1.000); zelo redki (< 1/10.000); neznana pogostnost (pogostnosti ni mogoče oceniti iz razpoložljivih podatkov).

Organski sistem Prijavljeni neželeni učinek
Bolezni imunskega sistema  
Pogosti preobčutljivost
Neznana alergijske reakcije, vključno z angioedemom in anafilaksijo
Psihiatrične motnje  
Občasni nenormalne sanje
Bolezni živčevja  
Zelo pogosti glavobol
Pogosti disgevzija, parestezija
Očesne bolezni  
Neznana zamegljeni vid, povečano solzenje
Srčne bolezni  
Občasni palpilacije, tahikadrija
Neznana: atrijska fibrilacija
Žilne bolezni  
Občasni zardevanje, hipertenzija
Bolezni dihal, prsnega koša in mediastinalnega prostora  
Zelo pogosti kolcanje, vzdraženo grlo
Občasni bronhospazem, rinoreja, dispneja, disfonija, zamašen nos, orofaringealna bolečina, kihanje, stiskanje v grlu
Bolezni prebavil  
Zelo pogosti navzea
Pogosti bolečine v trebuhu, suha usta, driska, dispepsija, napenjanje, stomatitis, povečano izločanje sline, bruhanje
Občasni glositis, spahovanje, krvavitev dlesni, luščenje in mehurčki na ustni sluznici, oralna parestezija
Redki disfagija, oralna hipestezija, siljenje na bruhanje
Neznana  bolečina v ustnicah, suho grlo, neprijeten občutek v trebuhu
Bolezni kože in podkožja  
Občasni hiperhidroza, srbenje, izpuščaj, koprivnica
Neznana eritem
Splošne težave in spremembe na mestu aplikacije  
Pogosti Pekoč občutek, utrujenost
Občasni slabo počutje, astenija, bolečine v prsih in nelagodje


Poročanje o domnevnih neželenih učinkih

Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravila po izdaji dovoljenja za promet je pomembno. Omogoča namreč stalno spremljanje razmerja med koristmi in tveganji zdravila. Od zdravstvenih delavcev se zahteva, da poročajo o katerem koli domnevnem neželenem učinku zdravila na nacionalni center za poročanje:

Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke
Sektor za farmakovigilanco
Nacionalni center za farmakovigilanco
Slovenčeva ulica 22
SI-1000 Ljubljana
Tel: +386 (0)8 2000 500
Faks: +386 (0)8 2000 510
e-pošta: h-farmakovigilanca@jazmp.si
spletna stran: www.jazmp.si

4.9 Preveliko odmerjanje

Simptomi prevelikega odmerjanja se lahko pojavijo pri čezmerni uporabi nikotina pri bolnikih, ki so pred zdravljenjem uporabljali majhne količine nikotina ali če ob sočasnem zdravljenju uporabljajo druge vire nikotina.

Simptomi prevelikega odmerjanja so enaki simptomom akutne zastrupitve z nikotinom in vključujejo navzeo, bruhanje, povečano slinjenje, abdominalne bolečine, drisko, znojenje, glavobol, omotico, motnje sluha in oslabelost. Pri velikih odmerkih lahko tem simptomom sledijo hipotenzija ter šibek in nepravilen srčni utrip, težave z dihanjem, izčrpanost, kolaps krvnega obtoka in generalizirane konvulzije.

Pediatrična populacija
Odmerki nikotina, ki jih med zdravljenjem prenesejo odrasli kadilci, lahko pri otrocih povzročijo hude simptome zastrupitve in so lahko celo smrtni. Sum na zastrupitev pri otrocih moramo obravnavati kot nujno medicinsko stanje in zdraviti takoj.

Zdravljenje prevelikega odmerjanja
Z uporabo nikotina je treba nemudoma prekiniti, bolnika pa zdraviti simptomatsko. Če bolnik zaužije veliko količino nikotina, aktivno oglje zmanjša absorpcijo nikotina iz prebavil.

Za najmanjši akutni peroralni odmerek nikotina za človeka velja 40 do 60 mg.

5. FARMAKOLOŠKE LASTNOSTI

5.1 Farmakodinamične lastnosti

Farmakoterapevtska skupina: zdravila za zdravljenje zasvojenosti z nikotinom. Oznaka ATC: N07BA01

Nikotin je agonist nikotinskih receptorjev v perifernem in centralnem živčnem sistemu in ima izrazite učinke na CŽS in kardiovaskularne učinke.

Nenadna prekinitev redne uporabe tobačnih izdelkov povzroči značilen sindrom z odtegnitvenimi simptomi, tudi silovito potrebo po nikotinu (močno željo po kajenju).

Klinične študije so pokazale, da lahko nadomestni nikotinski izdelki kadilcem olajšajo opustitev kajenja, tako da povečajo raven nikotina v krvi in ublažijo odtegnitvene simptome. 

Absorpcija nikotina iz oralnega pršila je hitrejša kot iz nikotin žvečilnih gumijev ali pastil (poglavje 5.2).

Odprta, navzkrižna študija učinka enkratnega odmerka na intenzivno željo po kajenju, v kateri je sodelovalo 200 zdravih kadilcev, je pokazala, da dva odmerka po 1 mg bistveno bolj zmanjšata željo po kajenju kot nikotinska pastila po 4 mg. Ocenjevati so začeli 1 minuto po jemanju, razliko med zdravili pa so opazovali 10 minut. Študija ni pokazala razlik, da so lastnosti pršila vplivale na opuščanje kajenja.

5.2 Farmakokinetične lastnosti

Razlike pri obliki dostave imajo pomembne učinke na hitrost in obseg absorpcije. Farmakokinetiko oralnega pršila so proučili v 4 študijah. V njih je sodelovalo 141 oseb.

Absorpcija
Največja koncentracija, ki je 5,3 ng/ml, se pojavi 13 minut po vnosu odmerka po 2 mg. Primerjava AUC prvih 10 minut po jemanju kaže višjo vrednost za oralno pršilo v odmerkih po 1 in 2 mg kot za nikotinski žvečilni gumi ali nikotinsko pastilo v odmerkih po 4 mg (0,48 in 0,64 h*ng/ml v primerjavi z 0,33 in 0,33 h*ng/ml).

Ocene AUC∞ kažejo, da je biološka uporabnost nikotina pri uporabi oralnega pršila podobna kot pri nikotnskem žvečilnem gumiju ali pastilah. AUC∞ je bila pri odmerku oralnega pršila po 2 mg 14,0 h*ng/ml, v primerjavi s 23,0 h*ng/ml pri nikotinskem žvečilnem gumiju po 4 mg in 26,7 h*ng/ml pri pastilah po 4 mg.

Povprečna koncentracija nikotina v plazmi v stanju dinamičnega ravnovesja je po dajanju največjega odmerka (2 odmerka oralnega pršila po 1 mg vsakih 30 minut) približno 28,8 ng/ml, v primerjavi s 23,3 ng/ml pri nikotinskem žvečilnem gumiju (1 gumi, vsako uro) in 25,5 ng/ml pri nikotinskih pastilah po 4 mg (1 pastila, vsako uro).

Porazdelitev
Volumen porazdelitve po intravenski uporabi nikotina je približno 2 do 3 l/kg.

Vezava nikotina na plazemske beljakovine je manjša od 5%, zato ni pričakovati, da bi imela sprememba vezave nikotina zaradi sočasne uporabe drugih zdravil ali sprememb plazemskih beljakovin pri različnih bolezenskih stanjih bistven učinek na farmakokinetiko nikotina.

Biotransformacija
Glavni organ za izločanje nikotina so jetra, čeprav se nikotin presnavlja tudi v ledvicah in pljučih. Identificiranih je več kot 20 presnovkov nikotina in za vse menijo, da so manj aktivni od matične spojine.

Primarni presnovek nikotina v plazmi, kotinin, ima razpolovno dobo od 15 do 20 ur in doseže 10-krat večje koncentracije od nikotina.

Izločanje
Povprečen plazemski očistek nikotina je približno 70 l/uro, njegova razpolovna doba pa je 2 do 3 ure. Primarna presnovka nikotina v urinu sta kotinin (12% odmerka) in trans-3-hidroksi-kotinin (37% odmerka). Približno 10% nikotina se izloči v nespremenjeni obliki z urinom. Pri veliki hitrosti pretoka in kislosti urina, manjši od pH 5, se lahko v nespremenjeni obliki izloči kar 30% nikotina.

Linearnost in nelinearnost
Odstopanje od linearne odvisnosti od odmerka je pri AUC∞ and cmax majhno, kar se je pokazalo pri dajanju odmerkov po 1 odmerek, 2 odmerka ter 3 in 4 odmerke oralnega pršila po 1 mg.

Ledvična okvara
Napredovanje okvare ledvic je povezano z zmanjšanjem skupnega očistka nikotina. Očistek nikotina se je v povprečju zmanjšal za 50 % pri osebah s hudo okvaro ledvic. Pri kadilcih na hemodializi so opažali zvišano koncentracijo nikotina.

Jetrna okvara
Farmakokinetika nikotina ni spremenjena pri bolnikih z blago okvaro jeter (ocena 5 po Childu) in je zmanjšana za 40-50% pri bolnikih z zmerno okvaro jeter (ocena 7 po Childu). Za bolnike z oceno Child-Pugh > 7 ni na voljo nobenih informacij.

Starejši
Pri zdravih starostnikih so študije pokazale majhno zmanjšanje skupnega očistka nikotina, ki pa ni zahtevalo prilagoditve odmerka.

5.3 Predklinični podatki o varnosti

Izsledki testiranja genotoksičnosti nikotina in vitro so bili pretežno negativni. Pri testiranju visokih koncentracij nikotina je bilo nekaj nejasnih rezultatov.

Testiranja genotoksičnosti in vivo so bila negativna.

Preskušanja na živalih so pokazala, da izpostavljenost nikotinu zmanjša telesno maso ob rojstvu, velikost zaroda in preživetje mladičev.

Izsledki o karcinogenosti ne kažejo jasnih znakov tumorogenega učinka nikotina.

6. FARMACEVTSKI PODATKI

6.1 Seznam pomožnih snovi

propilenglikol (E1520)
brezvodni etanol
trometamol
poloksamer 407
glicerol (E422)
natrijev hidrogenkarbonat (E500) levomentol
aroma mete
aroma za hlajenje
sukraloza
kalijev acesulfam
butilhidroksitoluen (E321)
klorovodikova kislina (za uravnavanje pH) prečiščena voda

6.2 Inkompatibilnosti

Navedba smiselno ni potrebna.

6.3 Rok uporabnosti

2 leti

6.4 Posebna navodila za shranjevanje

Shranjujte pri temperaturi do 30 C.

6.5 Vrsta ovojnine in vsebina

13,2 ml raztopine polnjeno v PET plastenki. 1 plastenka vsebuje 150 odmerkov po 1 mg. Plastenka je postavljena v pršilnik z mehanskim pršilom s pogonom. Pršilnik je varen za otroke.

Velikosti pakiranja: 1 x 1 pršilnik, 2 x 1 pršilnik
Na trgu ni vseh navedenih pakiranj.

6.6 Navodila za pripravo in ravnanje z zdravilom

Neuporabljeno zdravilo ali odpadni material je treba odstraniti v skladu z lokalnimi predpisi.

7. IMETNIK DOVOLJENJA ZA PROMET McNeil AB, Norrbroplatsen 2, SE-251 09 Helsingborg, Švedska

8. ŠTEVILKA (ŠTEVILKE) DOVOLJENJA (DOVOLJENJ) ZA PROMET

Škatla z 1 pršilnikom: HN/12/01781/001
Škatla z 2 x 1 pršilnikom: HN/12/01781/002

9. DATUM PRIDOBITVE/PODALJŠANJA DOVOLJENJA ZA PROMET

Datum pridobitve dovoljenja za promet: 6. 12. 2012
Datum podaljšanja dovoljenja za promet: 16. 12. 2016

10. DATUM ZADNJE REVIZIJE BESEDILA

4. 10. 2018

Opozorila

Pred uporabo zdravila preberite navodilo za uporabo zdravila v točki 2. Kaj morate vedeti, preden boste vzeli zdravilo.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Mnenja uporabnikov
Komentarji
Objavljeno {{formatDate(item.created_at)}} {{item.uporabnik_ime}}

{{item.komentar}}

Trenutno ni nobenega komentarja.

Komentirajo in ocenjujejo lahko samo prijavljeni uporabniki.

Ocene
Število mnenj uporabnikov: {{total}}
{{item_ratings['val' + i]}}

Naši farmacevti svetujejo

Spoprijemanje s stresom
Članki in nasveti

Spoprijemanje s stresom

Epidemija covida-19 ni ogrozila zgolj našega telesnega zdravja, ampak je imela negativne vplive tudi na naše duševno počutje. Študije kažejo, da se je med epidemijo razširjenost depresije, anksioznosti in stresa v Evropski uniji povečala za dva- do trikrat.

Meritve in svetovanje
Koledar
Meritve in svetovanje

Meritev in svetovanj ob meritvah (telesna teža, krvni tlak, glukoza v krvi, holesterol, venski pretok in drugo) v enotah Lekarne Ljubljana zaenkrat iz preventivnih razlogov ne bomo izvajali, saj še vedno veljajo določeni zaščitni ukrepi. V kolikor imate kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Oglejte si tudi
Naildoc Rapid gel 5 ml
Naildoc Rapid gel 5 ml
Redna cena: 18,86
Spletna cena: 17,92
Nan Optipro 1, začetno mleko za dojenčke, 400 g
Nan Optipro 1, začetno mleko za dojenčke, 400 g
Redna cena: 10,53
Supradyn Energija, 15 šumečih tablet
Supradyn Energija, 15 šumečih tablet
Redna cena: 7,67
Spletna cena: 7,29
Nuxe Creme Fraiche de Beaute 48-urni vlažilni serum, 30 ml
Nuxe Creme Fraiche de Beaute 48-urni vlažilni serum, 30 ml
Redna cena: 31,40
Spletna cena: 29,83

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana, ki so v uporabi od 23. 5. 2018 in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

22% popust na izdelke La Roche Posay Cicaplast in Lipikar

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 22 % popusta na izdelke La Roche Posay - liniji Lipikar in Cicaplast. Akcija velja od 1. 1. do 31. 1. 2022 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. Slike so simbolične.

22% popust na izdelke La Roche Posay Cicaplast in Lipikar
Odprite srce in podprite Hišo Ljubhospica.

S poslanim SMS-om boste prispevali 5 € za Hišo Ljubhospica. Več na www.ljubhospic.si/sms

LJUBHOSPIC5 NA 1919

Ljubhospic
Priporočamo
Redna cena: 25,21
Akcijska cena s Kartico zvestobe: 20,17
Zapri

Copyright © 2018 Lekarna Ljubljana. Vse pravice pridržane.

Naročilo na storitev
Virtualna asistentka Živa