Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Članki in nasveti

Svetovanje pri demenci

 

September je mesec ozaveščanja o Alzheimerjevi bolezni.

V septembru na pobudo mednarodnega združenja Alzheimer Disease International (ADI) po vsem svetu potekajo različni dogodki in aktivnosti ozaveščanja o demenci. Lanski poziv velja tudi letos: Spoznaj demenco. Spoznaj Alzheimerjevo bolezen (Know Dementia, Know Alzheimer's).

Sporočilo tega meseca je, da skupaj zmoremo več, poudarja pa tudi pomen podpore bolnikom in njihovim svojcem po postavljeni diagnozi bolezni. Tudi akcijski načrt Svetovne zdravstvene organizacije glede na naraščanje števila obolelih za
demenco po vsem svetu spodbuja skrb za:

  • pravočasno prepoznavo bolezni in postavitev diagnoze,
  • podporo bolniku in svojcem ter družini po postavljeni diagnozi,
  • dostop do prilagojenih storitev za osebe z demenco pri oskrbi na domu, v domovih starejših, negovalnih oddelkih, zdravstveni oskrbi, paliativni negi,
  • skupnosti in organizacije (mesta, ustanove …), prijazne do demence,
  • spodbujanje ukrepov za zmanjšanje tveganja za bolezen in napredovanje bolezni,
  • uporabo inovacij, tehnologij in usposabljanje zaposlenih za obravnavo oseb z demenco.

V Lekarni Ljubljana na demenci prijaznih točkah v lekarnah v sklopu farmacevtske obravnave svetovanja pri demenci vključujemo večino globalnih in lokalnih ciljev.

Ozaveščanje in svetovanje pri demenci je pomembno za zgodnjo prepoznavo in zgodnji začetek zdravljenja. Magister farmacije skupaj s pacientom izpolni presejalni vprašalnik in pacientu pojasni dobljene vrednosti, pouči pacienta o dejavnikih tveganja za razvoj demence ter svetuje o zdravem življenjskem slogu, nefarmakoloških in farmakoloških ukrepih. Glede na rezultate vprašalnika magister farmacije pacienta po potrebi povabi na pregled uporabe zdravil ali napoti k zdravniku.
 

10 opozorilnih znakov demence 


Demenca ni normalen del staranja. Posvetujte se z magistrom farmacije v vaši lekarni ali z vašim zdravnikom.

Znaki, ki lahko kažejo na upad spoznavnih sposobnosti:

1. Motnje spomina: dogodki, ki so se zgodili pred kratkim, se največkrat pozabljajo.

2. Težave pri opravljanju vsakodnevnih opravil: vzdrževanje osebne higiene, oblačenje.

3. Težave pri govorjenju, branju in pisanju: pozabljanje besed v vsakdanjem govoru, zamenjava istih besed z nekaterimi podobnimi besedami, nerazumljiv govor, nesmiseln govor, ponavljanje istih stavkov.

4. Izguba prostorske in časovne orientacije: človek se ne spomni, kateri mesec, dan ali leto je.

5. Napačne ocene in odločitve: bolnik ne razlikuje vrednosti denarja, se denimo oblači neprimerno glede na letni čas.

6. Motnja abstraktnega razmišljanja: nezmožnost izpolnjevanja obrazca, nerazumevanje preprostih in tudi kompleksnih izrazov, kot so na primer rojstni dan, ljubezen, pravičnost.

7. Pogosto izgubljanje stvari, nenehno »zalaganje« stvari – ključev, očal in podobno.

8. Spremembe razpoloženja in vedenja: nenadna sprememba iz nemira, nervoze in jeze v preveliko umirjenost in nezainteresiranost za dogajanje v okolici. Značilni so pretirana sumničavost, obtoževanje za krajo denarja, odtujitev stvari, strah pred navzočnostjo drugih ljudi, ki jih ne prepozna, strah pred vsem v okolici, ljubosumje, nezaupanje.

9. Sprememba razumevanja vidnih in prostorskih informacij: npr. napačna zaznava barve luči na semaforju.

10. Izguba socialnih stikov in zanimanja za družbene dejavnosti, popolna nezainteresiranost, občutek zapuščenosti, osamljenosti in strahu.

V zadnjem letu od odprtja demenci prijaznih točk v lekarnah Bežigrajski dvor, Medvode, Metelkova, Moste, Rakovnik in v lekarni Pri ZD Grosuplje smo pri svetovanjih pri demenci malo manj kot polovico pacientov (46 odstotkov) napotili k zdravniku zaradi znižane vrednosti presejalnega testa MoCA, skoraj tretjina pacientov (29 odstotkov) se je po nasvetu naročila na storitev pregled uporabe zdravil zaradi težav, povezanih z zdravili, ki jih jemljejo. Ponovno kontrolo čez dve leti oziroma prej ob poslabšanju znakov in simptomov bolezni smo svetovali 58 odstotkom pacientov. Pobuda za izvedbo svetovanja pri demenci je največkrat prišla kar od pacientov (60 odstotkov).

Letos smo priključili storitev svetovanje pri demenci lekarniškemu projektu telefarmacije. Na voljo je elektronska možnost naročanja na storitev z uporabo virtualne asistentke Žive na spletni strani Lekarne Ljubljana. Izvedba presejalnega testa MoCA in svetovanje pacientu potekata po vnaprej dogovorjenih terminih v naslednjih lekarnah: Bežigrajski dvor, Medvode, Metelkova, Moste in Rakovnik.

 

Komentarji bralcev
Objavljeno {{formatDate(item.created_at)}} {{item.uporabnik_ime}}

{{item.komentar}}

Naši farmacevti svetujejo

Srčno-žilna obolenja
Članki in nasveti

Srčno-žilna obolenja

Srčno-žilne ali kardiovaskularne bolezni so široka skupina bolezni, ki prizadenejo srčno-žilni sistem, vanjo pa spadajo na primer koronarna srčna bolezen, srčno popuščanje, srčna aritmija, bolezni srčnih zaklopk, periferna arterijska bolezen in druge.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana, ki so v uporabi od 23. 5. 2018 in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Linija izdelkov za mastno kožo Effaclar

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 20 % popusta na linijo izdelkov za mastno kožo Effaclar. Akcija velja od 1. 10. do 31. 10. 2022 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana.

Linija izdelkov za mastno kožo Effaclar
Priporočamo
Redna cena: 9,93
Akcijska cena s Kartico zvestobe: 8,44
Zapri

Copyright © 2022 Lekarna Ljubljana. Vse pravice pridržane.

Naročilo na storitev
Virtualna asistentka Živa