Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Članki in nasveti

Kronični bolniki in covid-19

 
Avtor prispevka:

 

SARS-CoV-2, kot uradno imenujemo novi koronavirus, je v zadnjem letu prizadel tako celotno družbo kot posameznike. Obstajajo pa še posebno občutljive skupine, ki jih je treba aktivno varovati pred okužbo.

Ogrožene skupine

Bolniki z nekaterimi kroničnimi boleznimi imajo povečano tveganje za težji potek okužbe z novim koronavirusom. Največje tveganje imajo bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, npr. bolniki po presaditvi organov ali bolniki na imunoterapiji. Prav tako so ogroženi onkološki bolniki, sploh tisti s krvnimi raki in tisti, ki aktivno prejemajo radioterapijo ali kemoterapijo. V najbolj tvegano skupino sodijo tudi bolniki s srčno-žilnimi boleznimi, kot sta srčno popuščanje in koronarna Redno in pravilno in po zdravnikovih srčna bolezen, ter pljučnimi boleznimi, kot so cistična fibroza, KOPB in težje oblike astme. Povišano tveganje imajo tudi diabetiki; bolniki s sladkorno boleznijo tipa II so nekoliko bolj ogroženi kot tisti s sladkorno boleznijo tipa I. Bolj ogroženi so tudi bolniki s kroničnim ledvičnim popuščanjem in tisti z boleznimi jeter. Večje tveganje za težji potek bolezni prav tako predstavlja neurejena hipertenzija.

Kadilci in ljudje z indeksom telesne mase (ITM), večjim od 30 kg/m2, imajo povišano tveganje za težji potek COVID-19. V bolj ogroženo skupino sodijo tudi nosečnice.

Ukrepi za preprečevanje okužbe

Zaradi večjega tveganja se tem skupinam bolnikov svetujejo dosledno upoštevanje in izvajanje vseh ukrepov, svetovanih s strani zdravstvene stroke. Pogosto umivajte roke ali jih razkužujte, če nimate na voljo vode in mila. Izogibajte se stikom z vsemi osebami, ki imajo simptome bolezni ali pa so bili v stiku z nekom, ki je okužen s COVID-19. Odsvetuje se fizični kontakt, kot sta rokovanje ali objemanje. Maske so trenutno najučinkovitejši način preprečevanja prenosa okužbe. Če ste v družbi drugih, vedno imejte pravilno nameščeno masko čez nos in usta in to zahtevajte tudi od njih. Po uporabi dvigal ali dotikanju kljuk v večstanovanjskih stavbah si obvezno umijte ali razkužite roke. navodilih uporabljajte vsa predpisana zdravila za zdravljenje kroničnih bolezni. Poskrbite za zdravo prehrano in zadosten vnos vitaminov ter mineralov. Redna telesna dejavnost prispeva k delovanju imunskega sistema. V času, ko vodenih in skupinskih vadb ni na voljo, moramo za to poskrbeti sami skladno z možnostmi, npr. s sprehodi, tekom in podobnim.

Najbolj ogroženi so bolniki s srčno-žilno boleznijo, rakom, pljučno boleznijo, hipertenzijo, sladkorno boleznijo, bolniki s kroničnim ledvičnim popuščanjem, bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, kadilci, ljudje s prekomerno telesno težo in nosečnice.

Posamezniki z nekaterimi kroničnimi boleznimi imajo večje tveganje za težji potek okužbe z novim koronavirusom. Najboljso izpostavljeni ljudje z oslabljenim imunskim sistemom, srčno-žilnimi in pljučnimi bolezni ter onkološki bolniki. Zaradi povečanega tveganja morajo te skupine dosledno upoštevati in izvajati vse priporočene ukrepe, saj se s pomočjo teh verjetnost okužbe bistveno zmanjša. Prav tako morajo tudi drugi pokazati solidarnost in se v bližini teh ljudi obnašati odgovorno.

Naši farmacevti svetujejo

Prebavne težave in nasveti, kako jih lajšati – napihnjenost, zaprtje, diareja
Članki in nasveti

Prebavne težave in nasveti, kako jih lajšati – napihnjenost, zaprtje, diareja

Različne prebavne težave, kot so spahovanje, napihnjenost, bolečina v trebuhu in napenjanje, pacienti navadno pripišejo plinom v črevesju.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Ars Pharmae izbrana prehran. dopolnila -15 %

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 15 % popusta na izbrana prehranska dopolnila Ars Pharmae. Akcija velja od 1. 3. do 31. 3. 2024 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Ars Pharmae izbrana prehran. dopolnila -15 %
Priporočamo
Redna cena: 14,99

Zanimive in povezane vsebine

Kajenje in telesne bolezni
Članki in nasveti

Kajenje in telesne bolezni

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je na svetu več kot milijarda kadilcev, od tega večina v razvijajočih se državah. V Sloveniji naj bi redno kadilo približno 20 % odraslih, še dodatnih 5 % pa je občasnih kadilcev.

Intervju: dr. Marjan Sedej, direktor Lekarne Ljubljana
Članki in nasveti

Intervju: dr. Marjan Sedej, direktor Lekarne Ljubljana

Lekarniška dejavnost je že od prvega vala epidemije bolezni covid-19 naprej ena tistih, ki ostaja na razpolago svojim uporabnikom vsak dan. A da preskrba z zdravili in svetovanje glede njihove uporabe lahko potekata nemoteno, je bilo v zelo kratkem času potrebnih veliko prilagoditev in inovativnih pristopov. O izzivih, pred katere nas je čez noč postavil novi koronavirus, je tokrat spregovoril direktor Lekarne Ljubljana, dr. Marjan Sedej.

Farmacevt odgovarja

Preprečevanje in zdravljenje virusa Covid-19

Zanima me kaj vse lahko naredim, da se zavarujem pred covid-19? Ali so vsa razkužila primerna za uporabo? Kaj je točno razlika med različnimi vrstami mask, ki jih uporabljamo? Spomladi se je veliko govorilo o hidroksiklorokinu kot zdravilu za covid-19. Zanima me, če se to zdravilo že uporablja oz. katera zdravila so že na voljo za zdravljenje covid-19.

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri