Registracija Prijava
Prijava
{{ errors.first('username') }}
{{ errors.first('password') }}
Članki in nasveti

Otroci in zdravila

 
Avtor prispevka:

 

Otroci niso le pomanjšani odrasli, saj se njihovo telo še razvija. Imajo drugačno sestavo telesa in drugačen metabolizem, saj njihovi organi, zlasti jetra in ledvice, ne delujejo enako kot pri odraslih.

Zdravila za otroke

To je treba upoštevati tudi pri zdravljenju z zdravili, saj otrokom teh ne moremo odmerjati enako kot odraslim. Obstajajo različne formule za izračun odmerkov glede na starost, telesno maso in telesno površino. Najbolj natančno je odmerjanje glede na telesno površino, v praksi pa se najbolj uporablja odmerjanje glede na telesno maso. Pri izbiri zdravil za otroke, sploh pri samozdravljenju, moramo upoštevati tudi otrokovo starost. Samozdravljenje je po navadi omejeno na 3-5 dni, odvisno od zdravil, ki jih uporabljamo. Če se simptomi v tem času ne izboljšajo ali pa se poslabšajo, se je treba posvetovati z zdravnikom. Zdravila vedno shranjujte zunaj dosega otrok.

Starost in teža otroka sta zelo pomembna podatka za pravilno odmerjanje zdravil.

Lajšanje simptomov in znakov prehlada

V času prehladov je pomembno, da znamo na pravilen način lajšati simptome in znake bolezni. Paracetamol se uporablja za zniževanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin. Od 3 mesecev naprej se lahko uporablja za samozdravljenje, do 3 mesecev pa po predpisu zdravnika. Paracetamol odmerjamo glede na težo otroka. Na 4 ure lahko odmerimo 10 mg na kg telesne teže oz. na 6 ur lahko odmerimo 15 mg na kg telesne teže. Za enak namen uporabljamo tudi ibuprofen. Ibuprofen je primeren za otroke, ki so starejši od 6 mesecev in težji od 6 kg. Najvišji celodnevni odmerek je 20 mg na kg telesne teže, ki ga moramo razdeliti na 3–4 odmerke.

Butamirat se uporablja za lajšanje suhega kašlja in je primeren za otroke od 6 mesecev naprej. Rastlinski sirup s trpotcem se lahko uporablja že od 4. meseca naprej. Acetilcistein, bromheksin in zdravila rastlinskega izvora na podlagi bršljana olajšajo izkašljevanje in so primerni za otroke, starejše od 2 let. Nekateri rastlinski sirupi za izkašljevanje na podlagi materine dušice pa se lahko uporabljajo že od 4. meseca naprej. Kapljice in pršila z oksimetazolinom oz. ksilometazolinom, ki zmanjšajo otekanje nosne sluznice in tako olajšajo dihanje, se za samozdravljenje uporabljajo od 2. leta starosti naprej.

Otroško telo se ves čas razvija in ima drugačno sestavo kot odraslo telo, tudi otroški organi ne delujejo enako kot pri odraslih. Zato sta pri zdravljenju otrok z zdravili potrebna drugačen pristop in večja previdnost. Zelo pomemben podatek, po katerem vprašamo v lekarni, je teža vašega otroka, saj zdravila najpogosteje odmerjamo prav glede na težo.

Spodbujanje delovanja imunskega sistema

Za spodbujanje delovanja imunskega sistema se lahko pri otrocih, starejših od 4 let, uporabljajo rastlinska zdravila na podlagi ameriškega slamnika. Otroci od 1. leta pa lahko uživajo vitamine A, B6, B12, C, D in folno kislino ter minerale cink, selen, baker in železo, ki imajo vlogo oz. prispevajo k delovanju imunskega sistema. Za pravilno delovanje imunskega sistema so pomembni pravilna prehrana, ustrezna telesna dejavnost in dovolj spanca.

Naši farmacevti svetujejo

Težave s prhljajem
Članki in nasveti

Težave s prhljajem

Prhljaj je ena od najpogostejših težav s kožo, vzrokov za njegov nastanek pa je lahko več. Kaže se s prekomernim luščenjem kože na poraščenih območjih glave. Najpogosteje na lasišču, lahko pa se pojavi tudi na bradi, v obrveh ali na drugih poraščenih območjih.

Meritve in svetovanje
Koledar

V Lekarni Ljubljana smo ponovno začeli izvajati meritve in svetovanja o zdravem življenjskem slogu. Storitve zdravega življenjskega sloga niso zgolj preventivne, saj omogočajo tudi odkrivanje posameznikov z večjim tveganjem za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni. V kolikor imate še kakšno vprašanje glede svojega zdravja, so vam naši strokovni sodelavci v lekarnah na voljo za nasvet in pomoč. Prav tako je na voljo storitev svetovanje na daljavo telefarmacija.

Farmacevt odgovarja

{{ errors.first('zadeva') }}
{{ errors.first('email') }}
{{ errors.first('message') }}
{{ errors.first('agree') }}


Jamieson izbrani izdelki -15 %

Imetniki Kartice zvestobe prejmete 15 % popusta na izbrane izdelke Jamieson. Akcija velja do 30. 4. 2024 v vseh enotah Lekarne Ljubljana in v Spletni Lekarni Ljubljana. Popusti se ne seštevajo. 

Jamieson izbrani izdelki -15 %
Priporočamo
Redna cena: 20,60
Akcijska cena s Kartico zvestobe: 16,48

Zanimive in povezane vsebine

Debelost otrok
Članki in nasveti

Debelost otrok

Debelost otrok je ena od resnejših javnozdravstvenih težav sedanjega stoletja. Gledano globalno bomo kmalu dosegli, da bo na našem planetu več otrok predebelih kot podhranjenih. Drži pa tudi, da v Sloveniji v zadnjem desetletju beležimo manj predebelih otrok in mladostnikov kot rezultat vseh programov, ki spodbujajo zdrave prehranske in gibalne navade.

Poškodbe otrok in mladostnikov
Članki in nasveti

Poškodbe otrok in mladostnikov

V Sloveniji se letno nenamerno poškoduje več tisoč otrok in mladostnikov. Najpogostejši vzroki smrtnih poškodb otrok so prometne nesreče, utopitve, padci in zadušitve, pri mladostnikih pa poleg prometnih nesreč še padci, utopitve in zastrupitve.

Zdravila in jetra
Članki in nasveti

Zdravila in jetra

Jetra so mehek, iz dveh režnjev sestavljen organ, ki se nahaja v zgornjem desnem delu trebušne votline in v telesu opravlja številne funkcije. V povprečju pri odraslih tehtajo med 1 in 2,5 kg, kar pomeni, da so drugi največji organ v našem telesu, takoj za kožo.

S klikom na gumb »Prijavi me« boste prejemali e-novice Spletne Lekarne Ljubljana, ki vključujejo obvestila o lekarniških storitvah, dogodkih, ugodnostih, predstavitve izdelkov, strokovne članke in nasvete ter pomembna obvestila uporabnikom.

V kolikor bi želeli prejemati tudi prilagojeno ponudbo ali nam dali soglasje za izvajanje trženjskih raziskav, prosimo obkljukajte spodnja polja:

  • {{ errors.first('gdpr_prilagojena_ponudba') }}
  • {{ errors.first('gdpr_trzenjske_raziskave') }}

S klikom na gumb »Prijavi me« potrjujete, da ste seznanjeni s svojimi pravicami glede obdelave osebnih podatkov in nameni zbiranja le-teh ter se strinjate s splošnimi pogoji uporabe portala Spletna Lekarna Ljubljana in dajete privolitev, da želite prejemati zgoraj označena sporočila. Posredovanje osebnih podatkov je prostovoljno in ga lahko kadarkoli prekličete na naši spletni strani.

Zapri